Χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις στο εργασιακό και το ασφαλιστικό είναι το κείμενο 47 σελίδων που έστειλε η Αθήνα στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το Reuters.

Το κείμενο εστάλη αργά χθες το βράδυ και συγκεκριμένα στις 11:00 το βράδυ, πριν ξεκινήσει η συνάντηση των πέντε στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το σχέδιο το οποίο «εστάλη εγκαίρως, πριν την πενταμερή» δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Όλα δείχνουν ωστόσο ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η ελληνική πρόταση για ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο συντελεστές ύψους 22% και 11%, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου που τονίζει ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβεβαιώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει από χθες στους Θεσμούς πλήρες σχέδιο συμφωνίας που αποτελείται από 47 σελίδες. Όπως αναφέρουν, στην πρόταση αυτή προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%

Στο σχέδιο που παρέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Χουλιαράκης καταγράφονται όλα τα σημεία στα οποία συμφωνεί η ελληνική πλευρά, αλλά και θέσεις στις οποίες υπάρχει διάσταση απόψεων.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, η Αθήνα φέρεται να δέχεται την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η κυβέρνηση προτείνει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις.

«Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Είναι πλέον στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς τους για τις αποφάσεις τους, εάν θα διαιρεθεί η Ευρώπη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για μία ρεαλιστική πρόταση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι θεσμοί έχουν καταλήξει στα σημεία που θα περιλαμβάνει η πρότασή τους.