«Αυτή μπορεί να είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα. Πιθανότατα διαβάζετε αυτή τη φράση κάπου κάθε εβδομάδα από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, κι όμως, ακόμα είναι αλήθεια», γράφει ο Chris Morris στο BBC, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

«Επειδή», προσθέτει, «αυτή πραγματικά θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα καθώς τα χρήματα εξακολουθούν να εξαντλούνται ενώ παραμένουν στον ορίζοντα οι πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η επόμενη, ύψους 300 εκατ. ευρώ, είναι την Παρασκευή. Επιπλέον στο τέλος του μήνα λήγει το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Και χωρίς κάποιας μορφής συμφωνία, δεν θα υπάρξει άλλο», γράφει.

«Υπάρχουν αναφορές πως σημειώνεται πρόοδος στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Οι ειδικοί εργάζονται σκληρά. Έγιναν τηλεδιασκέψεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αλλά κάθε φορά που η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία πως πλησιάζει η συμφωνία, διαψεύδεται από τη μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ή την άλλη», συνεχίζει.

Ο συντάκτης αναφέρεται στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde, σημειώνοντας πως τμήμα της κριτικής του απευθύνεται στο ΔΝΤ και τμήμα του στα «γεράκια» του Βερολίνου. «Το αριστερό κόμμα του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαθαίνει με το δύσκολο τρόπο τα όρια της δημοκρατικής εντολής του», γράφει το βρετανικό δίκτυο.

«Έχει φανεί πως η κυβέρνηση της οποίας ηγείται δεν είναι συνηθισμένη αλλά ακόμα και έτσι, για εν ενεργεία
πρωθυπουργό, η γλώσσα του κ. Τσίπρα προκαλεί αίσθηση και δείχνει το βάθος του διλήμματος που αντιμετωπίζει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο και απευθύνει έκκληση για ενότητα. Αλλά συχνά μοιάζει να βρίσκεται στο σημείο που είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Οπότε, πού οδεύει η κατάσταση;

Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς. Μπορεί να προκύψει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα αποτρέψει χρεοκοπία της Ελλάδας. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχουν στοιχήματα. Και υπάρχει σίγουρα μια πιθανότητα όλα να διαλυθούν για την Ελλάδα, είτε από ατύχημα είτε βάσει σχεδίου», καταλήγει.