Κόκκινο πανί αποτελεί για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο διορισμός της Έλενας Παναρίτη στη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια επιλογή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Βαρουφάκη για να συζητήσουν το θέμα της επιλογής Παναρίτη. Η συνάντηση έγινε εν μέσω σεναρίων περί παραίτησης του υπουργού, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει ο ίδιος μέσω του Twitter λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι για πολλοστή φορά κατάφωρα πρόωρες».

Ομάδα 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματος με μία επιστολή κατά της επιλογής της κ. Παναρίτη.

«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής.

Την επιστολή υπογράφουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος αλλά και οι βουλευτές: Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου-Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έλενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Η κ. Παναρίτη, μέσω Twitter, πήρε μέρος στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει. Απαντώντας σε ερώτηση που της απηύθυνε δημοσιογράφος στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για το εάν ισχύουν δηλώσεις που της αποδίδονται, η κ. Παναρίτη, ανέφερε: «Όχι, δεν έχω κάνει δηλώσεις, μιλάω όταν πρέπει. Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς. Είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει».

Σκληρή γλώσσα από πολιτικά στελέχη

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης πήραν θέση με σκληρή γλώσσα και οι αντιδράσεις έφτασαν μέχρι και τον στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παππά, ο οποίος συμφώνησε μέσω retweet με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν.

«Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν», έγραψε στο twitter.

Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. «Η επιλογή Παναρίτη για το ΔΝΤ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα», έγραψε στη σελίδα του στο facebook ο κ. Φίλης.

Τη φωνή του στις φωνές εκείνων που αντιδρούν στον διορισμό της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ προσθέτει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος τονίζοντας πως ήταν μια άστοχη επιλογή και πως η κυβέρνηση συνολικά αλλά και ο Γιάννης Βαρουφάκης θα έπρεπε να αποφύγει να της εμπιστευτεί αυτή τη θέση.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη εμφανίστηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα. «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια», έγραψε η κα Σακοράφα σε μήνυμά της στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter. Λίγο αργότερα ακολούθησε κι άλλο μήνυμα της ευρωβουλευτού στο οποίο σημειώνει πως «δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

«Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ, αλλιώς γεννάται το ερώτημα “Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο”», έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλέξη Μητρόπουλου. «Καλύτερα να είναι δίπλα στην Λαγκάρντ η Παναρίτη, παρά ο Λεουτσάκος ή ο Φίλης» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος σχολιάζοντας τον ορυμαγδό σχολίων και κριτικής που έχει προκαλέσει ο διορισμός της στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ μπήκαν οι ίδιες αριστερές παράμετροι; Η Παναρίτη μας μάρανε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.