Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η κόντρα μεταξύ του Νίκου Φίλη και του Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό», με τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει πως «η πρώτη φορά αριστερά ψήφισε την πιο σκανδαλώδη ρύθμιση από καταβολής κράτους» αναφερόμενος στην φορολογική ρύθμιση ενώ δεν παρέλειψε να συστήσει
«στον πρωθυπουργό να γίνει βιβλιοπώλης, όπως ο ίδιος, ώστε να σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία στη διαπραγμάτευση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, έχοντας ήδη χαρακτηρίσει προηγούμενα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικούς απατεώνες» και αναφερόμενος στη «στρέβλωση όλων όσων είχε τάξει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά
αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία χάλασαν οι προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε από τους δανειστές: «τον κακομοίρη τον Αλέξη Τσίπρα. Τον έπιασαν κορόιδο αυτοί οι κακοί άνθρωποι. Άρα αν τον έπιασαν κορόιδο δεν κάνει για αυτή τη δουλειά».  Τόνισε μάλιστα πως «αρχικά ήταν η συμφωνία γέφυρα χωρίς τη δόση, μετά η τμηματική καταβολή της δόσης, και μετά η συνολική συμφωνία και δει μακροπρόθεσμη». Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φορολογική ρύθμιση αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά της και χαρακτηρίζοντάς την ως «την πιο σκανδαλώδη ρύθμιση από καταβολής κράτους. Και την έφερε η πρώτη φορά αριστερά. Εσείς δεν χαρίσατε μόνο προσαυξήσεις, αλλά χαρίζεται πρόστιμα για λαθρεμπόριο και πλαστά τιμολόγια. Στην επιχείρηση της Μυκόνου έβαλε ο ΣΔΟΕ πρόστιμο 7,8 εκατ. και εντέλει δεν πλήρωσε ούτε τα μισά και καθάρισε».

Ο αντίλογος δια στόματος κ. Φίλη υποστήριξε πως η δική τους ρύθμιση δεν κατάφερε να φέρει έσοδα γενικότερα. Συγκεκριμένα ανέφερε «παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη μάχη του κ. Γεωργιάδη για να πείσει τον ελληνικό λαό τον οποίο έχει καταδικάσει. Και μου έκανε εντύπωση ότι μας κατηγορεί για το ότι δεν παίρνουμε τους φόρους, την ώρα που οι ίδιοι δεν έπαιρνα τίποτα από τους φόρους που επέβαλαν. Για παράδειγμα τα μεγάλα χρέη των εταιρειών πετρελαιοειδών. Πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Με τις 100 δόσεις δώσαμε δυνατότητα σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους να ρυθμίσουν οφειλές μεγάλου ύψους. Εμείς δώσαμε την δυνατότητα και υπήρξε ανταπόκριση για 500 χιλιάδες φορολογούμενους. Εσείς, με, υποτίθεται, ανάλογη ρύθμιση, δεν πετύχατε τίποτα. Όσον αφορά για την λάθος στρατηγική στη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος δεν έχει δίκιο. Πήγαμε στην Ρωσία, στο Πεκίνο, από όπου διαπιστώσαμε πως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις. Πετύχαμε συνεννόηση για επενδύσεις σε άλλες χώρες. Όλα αυτά θα ξεκλειδώσουν όταν λυθεί το θέμα της διαπραγμάτευσης γιατί τώρα υπάρχει αβεβαιότητα την οποία νιώθουν όλοι.

Σε απάντησή του ο κ. Γεωργιάδης, κατακρίνοντας τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν και αφορούσαν δάνεια μερικών εκατομμυρίων τα οποία θα δοθούν από τους δανειστές χωρίς αντάλλαγμα, είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν 30,40,50 εκατ. χαριστικά; Λεφτά δωρεάν; Εδώ δεν δίνει ο αδερφός στον αδερφό. Σε αυτό τον πλανήτη, τσάμπα λεφτά δεν δίνει κανένας. Εμείς είχαμε δανειστεί εφαρμόζοντας την πιστοληπτική γραμμή πίστωσης υπό όρους. Τώρα οι ηρωικοί διαπραγματευτές, αυτοί που διεθνοποίησαν το ζήτημα, θα δουν πόσο μας συμφέρει αυτή η διεθνοποίηση στο τέλος, όταν θα κλαίνε μαζί με τους ψηφοφόρους. Όσο για το ότι ο κ. Τσίπρας με κορόιδευε για την περίοδο που πωλούσα βιβλία, επειδή είμαι βιβλιοπώλης, καλύτερα να έρθει να πουλήσει κι αυτός βιβλία και μετά να πάει να κάνει διαπραγμάτευση, ίσως έτσι διαπραγματευτεί καλύτερα».

Από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα που πρόκειται, εν ευθέτω χρόνω, να υλοποιήσει η κυβέρνηση, χωρίς όμως, όπως διευκρίνισε, να μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. «Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς σε πολλά επίπεδα. Οι διωκτικοί μηχανισμοί προχωρούν, θα δείτε συντόμως μεγάλες αλλαγές. Επίσης θα φροντίσουμε να υπάρξει μια δημοκρατική τάξη στα media. Υπάρχουν media τα οποία ζούνε με μαύρο χρήμα, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, θα υπάρξει νομιμότητα. Η διασφάλιση του χρήματος γενικά και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα θα είναι προτεραιότητά μας. Πρέπει να κάνουμε ένα φορολογικό σύστημα που να είναι δίκαιο και στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να συνομολογήσουμε πως απαιτείται τόνωση της ειλικρινούς δήλωσης για τους φόρους. Κοιτάζοντας τα ποσά της φοροδιαφυγής συνειδητοποιεί κανείς πως πρόκειται για κοσμογονία» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ανέφερε πως είναι αδύνατο να γίνει πιο συγκεκριμένος εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμα τον προϋπολογισμό . «Εάν δεν ξέρουμε τι προϋπολογισμό θα φτιάξουμε, όπερ σημαίνει τι πλεονάσματα θα έχουμε, πως μπορούμε να ξέρουμε τι μέτρα θα πάρουμε. Δεν είναι υπεύθυνη στάση να βγαίνουμε με νούμερα στα κανάλια και να κάνουμε ανακοινώσεις» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η συμφωνία είναι πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να έχει πολιτικές δεσμεύσεις με τους δανειστές. «Εμείς δεν θέλουμε συνεχώς προαπαιτούμενα για να πάρουμε κάτι. Εμείς θέλουμε τώρα μια συνολική συμφωνία για όλα τα προαπαιτούμενα ασχέτως με το αν θα συμφωνήσουμε σε σταδιακή εκταμίευση της».