Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως είπε παίρνοντας εκτάκτως τον λόγο στη Βουλή, πρέπει να φύγει «γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, δεν αξίζει στην κοινωνία, δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή».

Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ζητάω σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή μια εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι ολοκληρωτικά και οριστικά το επιτελικό κράτος του κύριου Μητσοτάκη, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, αφήνοντάς τους στους δρόμους και χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα. Χωρίς βοήθεια, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν ποτέ στον εξαφανισμένο τις δύσκολες ώρες της κρίσης πρωθυπουργό και έθαψε επίσης αυτός ο χιονιάς και τις τελευταίες αυταπάτες ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση έχουν την θέληση και τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους, να διδάσκονται από τις ολιγωρίες και τα αποτελέσματα της πολιτικής και των ιδεοληψιών τους.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εδώ και δύο χρόνια είχε ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Έχουν χαθεί 23.000 άνθρωποι. Η χώρα μας είναι χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και αυτός είναι ένας τραγικός απολογισμός, ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει. Ζήτησα σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν στο κράτος, ούτε ότι το κράτος πρέπει όταν το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί να παρεμβαίνει στην αγορά, αρνούνται να ακούσουν, αρνούνται να καταλάβουν, αρνούνται να αισθανθούν, αρνούνται να πάρουν μέτρα και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται με την ακρίβεια των ανθρώπων, χιλιάδων νοικοκυριών».

Και συνέχισε: «Ζήτησα σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή η φθορά του κύριου Μητσοτάκη, και η διαφθορά του επιτελικού κράτους που έχει πάρει ενδημικό χαρακτήρα, απλώνεται στο σύνολο του κράτους και υπονομεύει, φθείρει και εξουδετερώνει τις όποιες δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Επειδή το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η προκλητική επιβράβευση των γαλάζιων golden boys, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος χωρίς καμία αιδώ και χωρίς καμία συναίσθηση οδηγούν γοργά την κοινωνία στην ανασφάλεια, στην οργή, στην αποσάθρωση και την οικονομία στον γκρεμό.

Για τον κ. Μητσοτάκη πάντα φταίει κάποιος άλλος. Και σήμερα ζήτησα εκτάκτως το λόγο επειδή δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επειδή έχουμε υποχρέωση, την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής και επειδή θεωρώ καθήκον μου να θέσω μπροστά στον ελληνικό λαό και στο κοινοβούλιο την πεποίθησή μου, ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό και όχι μόνο σε ζωές. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, δεν αξίζει στην κοινωνία, δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή. Για όλους αυτούς τους λόγους ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο. Για να καταθέσω εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνωρίζω τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Γιατί έχει έρθει η ώρα να φύγετε. Γιατί πρέπει να ανασάνει αυτός ο τόπος, γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κι εμείς σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι μας αναλογεί τόσο στη Βουλή όσο και στους κοινωνικούς αγώνες για να δοθεί η δημοκρατική διέξοδος».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας: «Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πλευρά της Δημοκρατίας και της προόδου να δώσουν το παρών σε αυτή την μεγάλη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη. Καλούμε κάθε πολίτη να συστρατευτεί στον αγώνα μας να επανέλθει η δημοκρατική κανονικότητα, να επανέλθει η ασφάλεια και η διαρκής φροντίδα για κάθε πολίτη, να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος, η δημόσια υγεία και παιδεία, να επανέλθει η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια σε αυτό τον τόπο αυτό μας αξίζει».