Τουλάχιστον οργή επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που είπε ότι ο ίδιος ζήτησε τον ανασχηματισμό του Γιάννη Βαρουφάκη.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους χθες ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε αν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και απάντησε με ερωτηματικό: «ο υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης;».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ είπε ότι συζήτησε την παράκαμψη του κ. Βαρουφάκη στο τηλεφώνημα που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο» είπε.

Αυτή η αναφορά που ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ζήτησε αντικατάσταση του Γ. Βαρουφάκη προκάλεσε θυμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη, αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τα περί παρέμβασης του προέδρου του Eurogroup στην αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει, ενώ παραπέμπουν στη συνέντευξη του κ. Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική κυβέρνηση.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός
Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επιπλέον, κάνουν λόγο για στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις αυτές εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.