Σκληρή επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ψηφοφορία επί της αρχής στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, παραβιάζετε τον κανονισμό της Βουλής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι καταστρέφει τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης. «Εσείς συστηματικά τροφοδοτείται εντάσεις πυροδοτείτε συγκρούσεις».

«Δεν ήταν χειρισμός διαδικαστικός, πολιτικά θέλατε να ταυτιστείτε με τη Χρυσή Αυγή», τόνισε, σημειώνοντας πως «θυσιάσατε το μεγάλο ζήτημα της συναίνεσης στον βωμό της δικής σας σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή»

Ως πρόεδρος της Βουλής πρέπει να σέβεστε το Κοινοβούλιο, τις δημοκρατικές αξίες, ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια ιστορικά ασυγχώρητη υποβάθμιση των θεσμών και για προκλητικές συμπεριφορές. «Αν έχετε κάποιο προσωπικό σκοπό μπορείτε να τον εξυπηρετήσετε όχι όμως σε βάρος της χώρας».

Έπρεπε να πάρετε το μήνυμα από τους βουλευτές του κόμματός σας και τα στελέχη της κυβέρνησης, ανέφερε ακόμη και μίλησε για πρωτοφανή φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης. «Σας καλώ σε κλίμα ηρεμίας να επαναλάβετε την ψηφοφορία όπως προσχεδιάζει στο ύφος του Κοινοβουλίου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εδώ ψηφίζουν οι βουλευτές κατά συνείδηση. Το πώς αιτιολογείται η ψήφος το λέει ο κανονισμός της Βουλής».

«Δεν σέβεστε απολύτως τίποτα. Σας καλώ να συνετιστείτε», συνέχισε, αναφέροντας ότι «στην ηλικία σας να είστε πρόεδρος και να κάθεστε σε μία έδρα που έχουν λαμπρύνει προσωπικότητες που διέγραψαν ιστορία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία». Την κάλεσε τέλος να μην λειτουργεί σαν παράγοντας συνεχών εντάσεων.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η κ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε στον κ. Βενιζέλο: «Ήσασταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε γενικό γραμματέα τον Μπαλτάκο…».

«Πρέπει να αποφασίσατε αν σας ενοχλεί ότι η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί αυτό που θεωρεί δημοκρατική διαδικασία ακόμη και αν διαφωνούν οι ΚΟ που την πρότειναν», τόνισε ακόμη.

Ανταπαντώντας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με το που έγινε γνωστή η υπόθεση Μπαλτάκου ζήτησε την αποπομπή του.

«Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις Μπαλτάκου ο ίδιος παραιτήθηκε και ουδείς τον απέπεμψε», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου.