«Είναι τιμή ότι σας διαδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο με την ψήφο του Κοινοβουλίου. Έχουμε διανύσει όλα αυτά τα χρόνια κοινές πορείες και έχουμε μοιραστεί κοινές αγωνίες. Οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άψογα. Σημαντικό να φεύγει κανείς από την Προεδρία της Δημοκρατίας με αυτήν την υστεροφημία. Αυτή η μεγάλη τιμή έχει μετατραπεί για πια σε μία μεγάλη ευθύνη. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα να βγει ο τόπος από την ανθρωπιστική κρίση. Φτώχεια και ανεργία είναι οι δύο μάστιγες που πλήττουν την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία των νέων στη σημερινή κοινωνία είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για το μέλλον της κοινωνίας», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο ΠτΔ, Κάρολο Παπούλια.

«Ο αγώνας ξέρω ότι θα είναι δύσκολος. Αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτή τη στιγμή πως ο αγώνας που δίνει η Ελλάδα για το λαό της δεν είναι μόνο για το λαό της, κύριε Πρόεδρε: είναι για την ίδια την Ευρώπη. Δίνοντας αυτόν τον αγώνα υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα. Επηρεάζει όλο τον πλανήτη, ολοένα και περισσότερο. Επηρεάζει την ίδια την Ευρώπη. Και δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια την οδηγεί σε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τους μεγάλους άξονες πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε και πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί.

Ξέρουμε όλοι ότι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ελληνικό πνεύμα, είναι οι θεσμοί από την εποχή της Ρώμης, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί, είναι η χριστιανική διδασκαλία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Αυτή είναι η Ευρώπη. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστούν. Οι οικονομικοί κανόνες και της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ναι, πρέπει να εφαρμοστούν αλλά όταν συμβάλουν προς την κατεύθυνση των πυλώνων, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η Ευρώπη. Γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας της Ελλάδος είναι ταυτόχρονα αγώνας ενός λαού, για να μπορέσει να κρατήσει το μέλλον του, αλλά και ο αγώνας όλων των ευρωπαϊκών λαών για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τις αξίες της Ευρώπης», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος