Την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030 επισπεύδει η κυβέρνηση δίνοντας έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις πρωτοβουλίες για «καθαρά» ενεργειακά νησιά. «Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τελειώνει και χρειάζεται να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) παρουσία 130 ηγετών από όλο τον κόσμο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτική, εξηγώντας ότι: «τα παιδιά μας και οι γενιές που θα ακολουθήσουν δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα».

Ο κλιματικός νόμος στο υπουργικό

Στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη

Την προσεχή Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο με κεντρικό θέμα τον κλιματικό νόμο, τον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω νομοσχέδιο θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: α) στον περιορισμό κατά 55% των εκπομπών αερίων εντός 10ετίας και β) στην επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία.

Οι έξι πρωτοβουλίες

Στις έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε από τη Γλασκώβη ο πρωθυπουργός σημειώνοντας τα εξής:

  1. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
  2. Προχωρώντας στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.
  3. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας.
  4. Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.
  5. Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία «Untrodden Mountains» με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας.
  6. Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.