«Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε αυτή τη βλακεία ρισκάροντας το μέλλον του», παρατήρησε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως δεν υπήρχε η στενή συγγενική σχέση με τις εξαδέλφες του ήταν αδιάφορες. «Ήταν ευφυής άνθρωπος πήρε ρίσκα στη ζωή του», είπε ο μάρτυρας αναφερόμενος στον πρώην υπουργό.

Όπως είπε, γνώριζε τον Γ. Παπακωνσταντίνου από τις αναφορές του θείου του Μιχ. Παπακωνσταντίνου και ήταν απολωλώς πρόσωπο», καθώς ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό χώρο. «Κατεβαίναμε και στην ίδια εκλογική περιφέρεια, όπου απέτυχε μια ή δυο φορές», είπε.

Πρόεδρος: Νομίζω πως δε θα ήθελε πλέον να ασχοληθεί με την πολιτική.

Παπακωνσταντίνου (χαμογελάει)

Αλιβιζάτος: Το λέω για να δείξω ότι με τις ξαδέλφες δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις. Διαπίστωσα πως ήταν πολύ ευφυής άνθρωπος. Πιστεύω ότι δε θα ρίσκαρε το προσωπικό του μέλλον για να κάνει μια τέτοια βλακεία.

Πρόεδρος: Και όχι μόνο. Για το χαρακτήρα του.

Μάρτυρας: Νομίζω ότι τον αδικεί το ύφος του όπου δείχνει αλαζονικό, ενώ δεν είναι. Τον ρώτησα τι έγινε; Και μου είπε «δεν ξέρω». Εκείνη την περίοδο συγκρούστηκε με πολύ κόσμο λόγω των μέτρων και μπορεί να υπήρξε εκεί κάποιο θέμα.

Εισαγγελέας: Εσείς θεωρείται ότι το πρώτο όνομα που θα ερευνούσα αν είχα τη λίστα θα ήταν το δικό μου ή του πρωθυπουργού… Μα αυτοί είναι υπεράνω υποψίας. Δεν ξέρω εγώ αν έχω χρήματα στο εξωτερικό; Μπορεί να σκέφτηκε τους συγγενείς του…

Μάρτυρας: Νομίζω ότι είναι ανθρώπινο… Δεν υποψιάζεσαι ότι θα αφήσεις ίχνη…

Ο κ. Αλιβιζάτος έθεσε θέμα παραγραφής των αδικημάτων που αποδίδονται στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε το μαρτύρα, ωστόσο η εισαγγελέας επισήμανε ότι το θέμα δεν έχει λήξει, γιατί δεν έχει επιληφθεί το δικαστήριο.

Ο μάρτυρας, πάντως, διευκρίνισε ότι ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θέλει να τεθεί θέμα παραγραφής. «Μου έχει πει πως αυτό που επιθυμεί είναι να κριθεί επί της ουσίας», τόνισε.

Νωρίτερα, η κ. Ρίτσου επεσήμανε ότι «ήταν μια περίοδος εξαντλητικής δουλειάς με στόχο τη διάσωση της χώρας. Δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις ενέργειες που έγιναν. Οφείλω, όμως να πω πως δεν υπήρχε σύσκεψη που ο κ. Παπακωνσταντίνου να μην επισημάνει ότι πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι ώστε να μην εισπράττουμε μόνο από αυτούς που πληρώνουν οικειοθελώς».