Σε υψηλούς τόνους η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνογαλλική συμφωνία, που περιλαμβάνει την αγορά των φρεγατών Belh@rra αλλά και των Rafale.

Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις», ότι θέλει να επιβάλλει τις θέσεις της στην Τουρκία και απειλεί την περιφερειακή ειρήνη.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για τον εναέριο χώρο είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα όνειρο της Ελλάδος ότι μπορεί δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες που δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ ότι θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις της στην Τουρκία.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ουσιαστικά αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται, προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία και αυτό θα προκαλέσει ζημιές στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα».

ΕΕ για ελληνογαλλική συμφωνία: Περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια

«Θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια» σχολιάζει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή αναφερόμενη στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Τα σημεία – κλειδιά της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας

Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αλλάζει το τοπίο και τους συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά και για τους συμμάχους αλλά και τους εχθρούς τους.

Είναι μια συμφωνία που από την μια έχει οφέλη και για τους δυο συμβαλλόμενους αλλά και από την άλλη στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την Τουρκία.

Με τις ΗΠΑ να έχουν στρέψει αλλού το βλέμμα τους και να μην έχουν την περιοχή της Μεσογείου ως προτεραιότητα, η Γαλλία είναι η υπερδύναμη που κυριαρχεί πλέον στα νερά της.

Και προφανώς άγγιξε ευαίσθητες χορδές αφού συντονισμένα τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το συνηθίζουν άλλωστε, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα άλλαξε γραμμή πλεύσης και πλέον στρέφεται ξεκάθαρα κατά της Τουρκίας.

Το άρθρο 2 και η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

Το άρθρο 2 της συμφωνίας, αναφέρει: Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας.