Σε πέντε οικονομολόγους βασίζεται ο Αλέξης Τσίπρας για να έχει αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.

Οι κ.κ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος, Μηλιός και Βαρουφάκης θα διαχειριστούν την ελληνική οικονομία και θα κληθούν να φέρουν σε πέρας τη διαπραγμάτευση.

Επικεφαλής είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του συνολικού προγράμματος του κόμματος.

Στη νέα κυβέρνηση ο κ. Δραγασάκης αναμένεται να έχει τη θέση του αντιπροέδρου και ενδεχομένως να έχει υπό την εποπτεία του το υπουργείο οικονομικών.

Ο κ. Δραγασάκης σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο περίφημο LSE.

Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.

Δίνοντας το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει πλέον η χώρα ο κ. Δραγασακης τόνισε προ ημερών ότι δεν αναγνωρίζει τα μνημόνια και την τρόικα.

Το βαρύ πυροβολικό και πιο στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα.

Μάλιστα ήταν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν συναντήσεις στο εξωτερικό με τον Άσμουσεν.

Ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός αποτελούν δύο πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

O Γιώργος Σταθάκης είναι ο συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των διεθνών κεφαλαίων. Μαζί με τον κ. Μηλιό συμμετείχαν σε ενημέρωση των funds στο εξωτερικό για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, ο Γιώργος Σταθάκης έχει σπουδάσει σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης έχει παρουσία σε ερευνητικά κέντρα όπως στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο Γιάννης Μηλιός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Είναι γερμανομαθής με σπουδές στη Γερμανία -διδάκτωρ Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Osnabruck Δ. Γερμανίας. Είναι ένας εκ των κεντρικών μαρξιστών οικονομολόγων στη χώρα μας. Πολιτικά κατάγεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανήκει στην ομάδα των οικονομολόγων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ενώ μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τέλος ειδικό ρόλο θα θα έχει Γιάνης Βαρουφάκης. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Εκφράζει πολλές φορές εκρηκτικές και αιρετικές απόψεις.

Όπως λέει ο ίδιος μεγαλύτερό του κατόρθωμα θεωρεί ότι το 2005 η Αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία από την Ομοσπονδιακή Βουλή ώστε να εξαναγκαστεί το κρατικό ραδιόφωνο να καταργήσει εβδομαδιαία του εκπομπή…