Ένα ένα μετρούν τα κουκιά της προεδρικής εκλογής στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι που είναι απαραίτητοι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία. Όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη αρκετοί βουλευτές την ύστατη ώρα ίσως σκεφτούν να ψηφίσουν Πρόεδρο μόνο και μόνο για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες και πάνε στράφι οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών.

Πάνω σε αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη ξεδιπλώνουν τις τελευταίες όλη την επικοινωνιακή στρατηγική η οποία κινείται γύρω από το φόβο του Grexit. Οι χθεσινές αναφορές της κυβερνητικού εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη σε πρωινή εκπομπή του Mega, άσχετα αν στη συνέχεια έβγαλε διευκρινιστική δήλωση είναι χαρακτηριστικές.

Το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο όπως λένε στην κυβέρνηση: Εάν οι βουλευτές δεν ψηφίσουν Πρόεδρο τότε θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την εξουσία και η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των αγορών και του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν επίσης ότι πολλοί από τους βουλευτές θα αναγκαστούν να ψηφίσουν και λόγω πολιτικής επιβίωσης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν θα κατόρθωνε να περάσει το κατώφλι της Βουλής σε περίπτωση που γίνουν εκλογές.

Εκτιμούν επίσης ότι στην εκλογή βοηθά πολύ και το προφίλ του Σταύρου Δήμα και το γεγονός ότι υπήρξε και παραμένει μετριοπαθής πολιτικός, χωρίς ιδιαίτερες αντιπάθειες, θα βαρύνει τη ζυγαριά προς το “ναι”.

Η ανθρωπογεωραφία για την εκλογή

Αυτή τη στιγμή οι συσχετισμοί που καταγράφονται μεταξύ των βουλευτών των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου έχει ως εξής:

«Ναι» – 155 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Όχι» – 99 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ή 121 βουλευτές αν ψηφίζουν αρνητικά οι συνολικά 22 βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Η δεξαμενή των 24 ανεξάρτητων

«Όχι» – 10 βουλευτές: οι Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, θεοδώρα Τζάκρη, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή και Πάρις Μουτσινάς.

«Μάλλον όχι» – 2 βουλευτες: οι Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος.

“Ναι” – 5 βουλευτές: οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής.

“Μάλλον ναι” – 4 βουλευτές: οι Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Στάθης Μπούκουρας.

“Ίσως” – 3 βουλευτές: οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος και Κατερίνα Μάρκου.
Στην κατηγορία του “μάλλον ναι” μπορούν να συμπεριληφθούν βάσει τη δεδομένη στιγμή και οι Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Κόλια Τσαρουχά και Έλενα Κουντουρα, από τους ΑΝΕΛ, αλλά και οι Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Εάν αυτά τα νούμερα επαληθευτούν, οι βουλευτές των κομμάτων ακολουθήσουν τη γραμμή και οι αναποφάσιστοι ψηφίσουν όπως αναμένεται, τότε φαίνεται να συγκεντρώνονται από 164 έως 167 θετικές ψήφοι.