Ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ δήλωσε ότι «αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν όλα τα θέµατα στο Αιγαίο, τότε στις ‘διαφιλονικούµενες’ περιοχές ‘να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης των διαφορών».

Ο κ. Μπαγίς μίλησε για τον Γιώργο Παπανδρέου και τη σχέση του με τον Τούρκο ομόλογο του.  Είπε: «από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στις δύο χώρες δύο ηγέτες που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο. Προηγουµένως, λέει, είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο».

Για την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας είπε: «Το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θα γινόταν µέλος της ΕΕ». Για την έκθεση προόδου της χώρας του, δήλωσε ότι «στοιχηµατίζω πως αν συγκρίναµε την Τουρκία µε µια σειρά κρατών – µελών της ΕΕ θα αποδεικνυόταν πολύ καλύτερη µε πολλές έννοιες».

Ο Τούρκος υπουργός απέφυγε ερωτήσεις, που αφορούσαν ζητήματα που δεν συμφέρουν τη χώρα του, όπως το casus belli έναντι της Ελλάδας για τα 12 ναυτικά μίλια, που αναφέρεται στα κοινοτικά κείμενα.