«Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίζει και να τορπιλίζει τις προσπάθειές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα στην τρόικα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η τρόικα δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας φέρεται όπως μας φερόταν πριν από τέσσερα χρόνια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δε θα δεχθεί αδικαιολόγητες πιέσεις από την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα δε χρειάζεται τα νέα περιοριστικά μέτρα που απαιτεί η τρόικα, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα διόρθωσης του προϋπολογισμού, όμως δεν θα αναθεωρήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, δε θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα και δε θα μειώσει συντάξεις.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε εξάλλου πως οι αγορές θεωρούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ερμηνεύοντας το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές ως αντίδραση στην πολιτική αβεβαιότητα, για την οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν νομιμοποιείται να αμφισβητεί την πολιτική σταθερότητα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας με νόημα πως αν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη μέρα, «ορισμένοι στην αντιπολίτευση δε θα έχουν λόγο ύπαρξης», και για το λόγο αυτό «μετατρέπουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκβιασμό».

Κατηγόρησε μάλιστα ανοιχτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκβιάζει τους βουλευτές για να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι θέλει να κάνει τους βουλευτές “νεροκουβαλητές”, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα βάλει τέλος στα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας.

Ο κ. Σαμαράς έκανε σύντομη αναδρομή λέγοντας:

«Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε δοκιμασία, όλες οι σταθερές του εθνικού μας βίου κλονίστηκαν, η θέση μας στο ευρώ η ευημερία μας, οι προοπτικές της χώρας. Φυσικά δεν φθάσαμε τυχαία σε αυτό το σημείο. Είχαμε μάθει να ζούμε με δανεικά και κάποιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε για πάντα με δανεικά και κάποιοι ακόμη νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ίδιο σημείο αλλά κάνουν λάθος.

Σήμερα αλλάζουμε εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση και αντιδρούν εκείνοι που δεν θέλουν την στροφή της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Η κοινωνία όμως ανακάλυψε με οδυνηρό τρόπο ότι χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ευημερία και εν τέλει εθνική αξιοπρέπεια. Εκείνοι που αγωνίζονται με νύχια και δόντια να κρατηθούμε στο χθες το μόνο που μπορούν να πουν είναι για την μιζέρια της κρίσης, για την άνοδο της ανεργίας και την μείωση του ΑΕΠ. Μέχρι εκεί πηγαίνει η ανάλυσή τους απλώς περιγράφουν αυτά που ξέρουμε αλλά δεν μας λένε τίποτε για το πως θα βγούμε από αυτήν. Δεν λένε τίποτε και δεν αναγνωρίζουν όλα αυτά που πετύχαμε και μας οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Παραλείπουν να πουν ότι ήδη μπήκαμε στην ανάκαμψη ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ξεχνάνε ότι από τα μέσα της φετινής χρονιάς η ανεργία μειώθηκε στο 25% και συνεχίζει να πέφτει. Λένε ότι το χρέος εκτοξεύτηκε στο 176% του ΑΕΠ αλλά ξεχνούν ότι σαν απόλυτο μέγεθος υποχωρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει μόλις αυξηθεί το Προϊόν. Ξεχνούν ότι η χώρα ζει με πρωτογενή πλεονάσματα. Για δεύτερη χρονιά υπερβαίνουμε τον στόχο και του χρόνου θα πετύχουμε 3% καλύπτοντας ακόμη και τις πληρωμές σε τόκους και θα πετύχουμε δημοσιονομική ισορροπία. Ξεχνούν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».