Διαψεύδει ο Σήφης Βαλυράκης τη χθεσινή αιτίαση της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα ότι έχουν περιέλθει στα αρχεία της εξεταστικής τα 11 έγγραφα της «ασφάλειας ζωής του Κουτσενρόιτερ» μέσω της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Απαντώντας στην εφέτη ανακρίτρια, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens σημείωσε ότι η επιτροπή έχει στα χέρια της μόνον δύο από τα 11 έγγραφα, στο φάκελο δικαστικής συνδρομής από το Μόναχο και όχι στον φάκελο Κουτσενρόιτερ.

Πλην όμως αυτή τη φορά ο κ. Βαλυράκης απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στη Δικαιοσύνη και στην ανακρίτρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν βλέπει δόλο και σημειώνοντας ότι η δική του παρέμβαση γίνεται απλώς γιατί ανακύπτει θέμα αξιοπιστίας της εξεταστικής επιτροπής και της δικογραφίας που έχει η Βουλή στα χέρια της. Δεν απέκλεισε μάλιστα τα έγγραφα να βρεθούν σε άλλους φακέλους.

Παρατήρησε ότι και κατά το παρελθόν σημειώθηκε παρόμοια εμπλοκή με 1.000 σελίδες διαβιβαστικών συνδρομών που βρέθηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του πως λείπουν και άλλα έγγραφα από τη δικογραφία της Γερμανίας και για τον λόγο αυτό ζητείται η συνδρομή της Eurojust.

Στο περιθώριο της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη δυνατότητα επιβολής προστίμου στη Siemens αναδρομικά, ο κ. Βαλυράκης απάντησε: «Εγώ το δικό μου χρέος το έκανα. Περιμένω να δω, τι θα κάνει η εκτελεστική εξουσία».