«Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής (Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες συνδέονται με ιστορικούς στενούς δεσμούς και έχουν μεταξύ τους κοινά συμφέροντα για την εκμετάλλευση του κοινού τους πλούτου. Υπάρχουν ευκαιρίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και προοπτικές για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Υπάρχουν επίσης, προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουν από κοινού προκειμένου να έχουν επιτυχή αποτελέσματα».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι , όπως καταγράφονται από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Al-Youm Al-Sabe και η οποία δημοσιεύει λεπτομέρειες για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, αύριο στο Κάιρο.

«Θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. και θα συζητηθούν οι περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις και οι τρόποι ανάπτυξής τους. Κοινή δήλωση των ηγετών των τριών χωρών θα ακολουθήσει μετά το τέλος της συνάντησης», τονίζει η αιγυπτιακή εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις και τις υπουργικές συναντήσεις που προηγήθηκαν, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή των συνόδων Κορυφής στη Νέα Υόρκη και στη Κύπρο, όπου Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει την εξερεύνηση για φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στην αυριανή σύνοδο θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις σχετικά με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα καθώς και με την ενίσχυση των τριμερών σχέσεων σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι σύμφωνα με πηγές της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη αντίστοιχα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κορυφής.

Η ίδια πηγή δήλωσε στην Al-Youm Al-Sabe ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα αφορούν τους τρόπους ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, πολιτικούς, εμπορικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς. Θα συζητηθούν επίσης, τα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.