Την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τα κρούσματα εθνικισμού στην Αλβανία και τη στάση των Τιράνων έναντι της ελληνικής μειονότητας, εκφράζει η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΚΟ του κόμματος Νάντια Βαλαβάνη, με δήλωσή της.

Η κ. Βαλαβάνη τονίζει ότι το χθεσινό περιστατικό στην Δερβιτσάνη, ελληνικό μειονοτικό χωριό έξω από το Αργυρόκαστρο, όπου ομάδα πολιτών από άλλο χωριό φέρεται να επέδραμε με θρησκευτικά-εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος του μειονοτικού πληθυσμού, κακοποιώντας μάλιστα και ηλικιωμένους, θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως μεμονωμένο, εάν δεν ερχόταν να προστεθεί σε άλλες ενέργειες, που αναζωπυρώνουν τις εθνικιστικές εντάσεις, επιβαρύνοντας την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προσθέτει η κ. Βαλαβάνη, η αλβανική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για αποκλιμάκωση της έντασης σε μια περίοδο κρίσιμη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προσδοκιών της γειτονικής χώρας. Καλεί επίσης το υπουργείο Εξωτερικών «να αναγνωρίσει με νηφαλιότητα ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση εθνικιστικών παθών στη περιοχή είναι ένα αγκάθι, το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα με αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, απειλεί να υπονομεύσει καίρια τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και τη δυνατότητα διευθέτησης των διμερών μας εκκρεμοτήτων».

Σύμφωνα με την κ. Βαλαάνη «νέες αναφλέξεις στα Βαλκάνια και αναζωπύρωση αλυτρωτικών διεκδικήσεων μόνο ζοφερές κι απρόβλεπτες επιπτώσεις μπορούν να έχουν για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής».