Με την παρεμβολή ενός ανεξάρτητου εκλεκτορικού σώματος απαρτιζόμενο από δικαστικούς θα γίνεται πλέον η επιλογή των Ελλήνων δικαστών που θα στελεχώσουν τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κίνηση ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» που ενέκρινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την αλλαγή ο αρμόδιος υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μέχρι σήμερα, οι δικαστές που προτείνονταν για τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, επιλέγονταν απλώς από την κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, η κυβέρνηση θα επιλέγει τον Έλληνα υποψήφιο για κάθε θέση, ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους που θα προτείνει το εκλεκτορικό αυτό σώμα, απαρτιζόμενο από τους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, τους πρώην δικαστές και εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και τους πρώην δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε, που είχαν υποδειχθεί από την Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκείνοι που αποχωρούν.

Στην ίδια Επιτροπή θα μετέχει και ένας από τους προέδρους των Νομικών Σχολών των Α.Ε.Ι. της χώρας, κατόπιν δημόσιας κλήρωσης. Πρόεδρος της Επιτροπής, ορίζεται ο ‘Ελληνας δικαστής του Δικαστηρίου της Ε.Ε., εφόσον έχει την ιδιότητα του προέδρου του, ή αλλιώς ο αρχαιότερος από τους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή των μελών στην Επιτροπή είναι άμισθη.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές της πλειοψηφίας και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την τελική της στάση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταψήφισε, σημειώνοντας δια του Σπύρου Χαλβατζή, πως το Δικαστήριο της Ε.Ε. κινείται με βάση το δίκαιο της Ε.Ε., το οποίο έχει ήδη ενσωματώσει αντεργατικές διατάξεις. Η ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρίαση.