Ανοικτός στο διάλογο σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ακόμη και μέχρι την ημέρα συζήτησης του στη Βουλή εμφανίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ παράλληλα σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο του στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «σκόπιμο είναι πριν να εκφρασθούν απόψεις και θέσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, να μελετηθούν όλα τα άρθρα του με την δέουσα προσοχή».

Μάλιστα, όπως διέρρεαν οι ίδιες πηγές ο κ. Αθανασίου μελετά τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και αν χρειαστεί θα κάνει τις αναγκαίες τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που συνεργάτες του επικαλούνταν στην προσπάθεια τους να αιτιολογήσουν την αναβολή της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν έλεγαν προς κάθε κατεύθυνση ότι σκόπιμο είναι πριν εκφρασθούν απόψεις και θέσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, να μελετηθούν όλα τα άρθρα του με την δέουσα προσοχή και πρόσθεταν ότι η διατύπωση θέσεων επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου δεν πρέπει να στηρίζεται σε ακούσματα ή προφορική μεταφορά του περιεχομένου του, αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των άρθρων του επίμαχου νομοσχεδίου.