Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σε δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» την «αταλάντευτη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία» για λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.
 
«Πόσο δε, μάλλον σήμερα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα γενοκτονίας στη Γάζα, γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει το χαρακτήρα μιας διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, αλλά και στα βόρεια, στην Ουκρανία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε πάντως να εκφράσει την ανησυχία του για την αδιαλλαξία της της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής κυρίως πλευράς, «διότι στους δυο πρώτους γύρους των συνομιλιών δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις. Δεν υπήρξε ούτε καν η καταγραφή των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, προκειμένου να περάσουμε σε έναν ουσιαστικό τρίτο γύρο συνομιλιών», όπως ανέφερε.

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι «η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».