Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή την δικογραφία για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων. Μάλιστα, οι επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, κλήθηκαν σε εξηγήσεις, μετά τον πολιτικό σάλο που δημιουργήθηκε με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί κλήθηκαν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας. Οι δυο εισαγγελείς φέρονται να είπαν ότι δεν διενήργησαν, αλλά ούτε μπορούσαν να διενεργήσουν, προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση υπογραμμίζοντας πως στο διαβιβαστικό τους έγγραφο προς την Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τήρησαν την διατύπωση που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).

Αρμόδια πηγή του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε «κακή» τη διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού δεν πραγματοποιήθηκε.

Η αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων

Νωρίτερα είχε υπάρξει αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων μετά τις δηλώσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αναφέρθηκαν στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο –πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από το νόμο ανακριτικές ενέργειες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επιβεβαιώνει, και με την αφορμή αυτή, ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, καλεί τα θεσμικά όργανα της τελευταίας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».

Κόντρα Αθανασίου – Κωνσταντοπούλου

«Πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, τις ανακοινώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαβίβαση στη Βουλή των δικογραφιών για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Συνέχεια στο θέμα που ξεκίνησε δόθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό και το ποινικό δίκαιο, όταν η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε την παραίτηση του υπουργού και της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε το κλείσιμο της Βουλής για να μην εκτεθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια. «Είναι λόγος παραίτησής σας. Είναι λόγος παραίτησης της κυβέρνησής σας. Είναι λόγος σύγκλησης της Ολομέλειας», ανέφερε η βουλευτής απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Αν ήξερα το περιεχόμενο των δικογραφιών που περιέρχονται μαζικά στο γραφείο μου από την Εισαγγελία και ότι θα έκλεινε η Βουλή, θα τις είχα στείλει νωρίτερα για να δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα αξιοπιστίας και προχειρότητας ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταπέσει η σκευωρία», απάντησε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι στο γραφείο του οι δικογραφίες, μαζί με πολλές άλλες που δεν αφορούν σε υπουργούς, έφτασαν στις 5 Μαΐου. Στις 9 Μαΐου, πρόσθεσε, έκλεισε η Βουλή για τις εκλογές και στις 28 ξανάνοιξε, στις 30 Μαΐου ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε για να φύγουν οι δικογραφίες και στις αρχές της εβδομάδας απεστάλησαν, οπότε στη Βουλή πρωτοκολλήθηκαν στις 4 Ιουνίου.

Καθώς η κα Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δικογραφία στο συρτάρι του, ο κ. Αθανασίου μίλησε για γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ που σκόπιμα παρέλειψε να αναφέρει στις δηλώσεις του ότι οι δύο εισαγγελείς έστειλαν πίσω, ως όφειλαν, τη δικογραφία, χωρίς αξιολόγηση. Ακόμη εξήγησε πως ήταν λάθος η διατύπωση περί προκαταρκτικής εξέτασης που αναφέρεται στο διαβιβαστικό σημείωμα προς τη Βουλή κι αυτό φάνηκε –όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου- από την προσεχτική ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι εισαγγελείς. «Μένουν σε αυτό που τους βολεύει», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε γιατί δεν κατέθεσε αίτημα για προκαταρκτική Επιτροπή.