Σε τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητα Κτιρίου, όπως γνωστοποιήθηκε με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή μέσω της οποίας ζητούσε να ενημερωθεί γιατί καθυστερεί η εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και αν τελικά εισήχθη το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα προς επεξεργασία στο ΣτΕ. Επιπροσθέτως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ζητούσε να ενημερωθεί εάν έχουν εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας κτιρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη το έργο «Σύστημα δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακής ταυτότητας κτιρίων», προχωρά με βάση χρονοδιαγράμματος. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο που έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή του υλικού εξοπλισμού, η υλοποίηση του υποσυστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, καθώς και το υποσύστημα διαχείρισης ελέγχων από τους ελεγκτές δόμησης και επίβλεψης από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Μέσα στον επόμενο μήνα, προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η πιλοτική εφαρμογή αυτών των υποσυστημάτων σε επιλεγμένες Υπηρεσίες Δόμησης σε όλη την επικράτεια, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.