Οι ελληνικές θέσεις έναντι των αξιώσεων της τρόικας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά θα πάρουν σήμερα την τελική τους μορφή στη συνάντηση που θα έχουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η κυβέρνηση αναμένει πλέον μια πολιτική απόφαση ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας.

Οι συσκέψεις των αρμοδίων υπουργών είναι συνεχείς, όλες τις ημέρες που η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, αλλά και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup με την τρόικα για το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ’ ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος εστίασε στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και ανάφερε πως ο Γ. Στουρνάρας θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως το πρωί της Κυριακής, καθώς θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου ως προεδρεύων του Ecofin έχει την Τρίτη σημαντική συζήτηση για την ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε στο Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών

Παρασκευή και Σάββατο τρόικα και υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2015 -2017.

Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε αυτή θα γνωστοποιηθεί στο Eurogroup είτε σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου), είτε ακόμα και με τηλεδιάσκεψη.

Η τρόικα δεν θα έχει πάντως νέα συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Προβόπουλο, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τη Φρανκφούρτη. Η Ελλάδα θα προχωρήσει μονομερώς στην δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αυτά προκύπτουν από την μελέτη που πραγματοποίησε η Blackrock, καθώς η συνάντηση Προβόπουλου- εκπροσώπων των δανειστών ολοκληρώθηκε χθες με διαφωνία για το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του ΔΝΤ σε δικές του εκτιμήσεις οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η ΤτΕ εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ.

.