Ψυχρολουσία αποτέλεσε για την οικογένεια Καραμανλή η είδηση ότι ο Μιχάλης Λιάπης συνελήφθη με πλαστές πινακίδες. Ο Κώστας Καραμανλής πήρε την πρώτη κρυάδα την Τρίτη το πρωί αρμοδίως- από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια. Πρώτα «πάγωσε» και μετά έγινε έξω φρενών. Οι χαρακτηρισμοί του υπήρξαν βαρύτατοι, ενώ ξέφυγε κατά πολύ από το όριο της κοσμιότητας και στόλισε τον ξάδελφό του με πολλά «γαλλικά».

«Κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό»«, λένε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» όσοι ήταν παρόντες, που τον είδαν σε έξαλλη κατάσταση. Ο Ν. Δένδιας τηλεφώνησε στη συνέχεια και στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει. Και εδώ τα «γαλλικά» για το θράσος του πρώην υπουργού Μεταφορών να κάνει τέτοια απάτη περίσσεψαν.

Η έκπληξη με την οργή εναλλάσσονταν στο Μαξίμου και- κυρίως- στην πλατεία Μαβίλη. Ο αντίκτυπος στην υστεροφημία της οικογένειας μεγάλος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο πρώην πρωθυπουργός δεν σήκωσε το τηλέφωνο να τον αναζητήσει στο αστυνομικό τμήμα. Το βάρος της επικοινωνίας έμεινε στον πρώην υπουργό και στενό φίλο της οικογένειας Πέτρο Μολυβιάτη. «Το ομολόγησα ότι έκανα πλαστές πινακίδες», ήταν η πρώτη αντίδραση του Λιάπη.

Μπορεί οι σχέσεις Λιάπη- Καραμανλή να ήταν διαταραγμένες από το 2009 αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται. Γεγονός είναι ότι ο Μ. Λιάπης εξαφανίστηκε από τη στιγμή που αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική. Κανείς από το στενό οικογενειακό περιβάλλον δεν γνωρίζει ακριβώς τι κάνει. Έκοψε τις επαφές με τους περισσότερους πολιτικούς του φίλους ενώ οι επαφές του με τον Κ. Καραμανλή περιορίστηκαν στα τυπικά. Την παραμονή της σύλληψής του είχε συναντηθεί σε εστιατόριο της Κηφισιάς με τον Ευαγ. Αντώναρο, ευδιάθετος και έτοιμος να αναχωρήσει για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο και η σύλληψη και η διεθνής κατακραυγή δεν στάθηκαν ικανές να αναβάλουν τις διακοπές στη Μαλαισία.

Οι φίλοι του ήξεραν πως ήταν πάντα απερίσκεπτος. Περιγράφουν έναν άλλο άνθρωπο από τότε που «ξεπέζεψε» από την εξουσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Έπαθε κατάθλιψη από τη στέρηση της εξουσίας», λένε και τονίζουν με νόημα την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο. Με τη γυναίκα του Αμαλία Μπογδάνου χώρισαν το 2004. Από τότε οι φήμες οργίαζαν, άλλοτε για περιστασιακές σχέσεις, άλλοτε για πιο μόνιμες με στενή συνεργάτιδά του στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2009 αποσύρθηκε και έκλεισε και το πολιτικό του γραφείο. «Τον μισό χρόνο τον περνά στην Ελλάδα και τον άλλο μισό στη Ρουμανία», λένε όσοι ξέρουν την προσωπική του ζωή και τη σχέση του με νεαρή Ρουμάνα.

Και δεν είναι μόνο εκείνοι που τον έχουν δει να βολτάρει στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο πρώην υπουργός ταξιδεύει συχνά στην Ασία και αγαπημένος του προορισμός φαίνεται να είναι το Νεπάλ.

Ακόμα και το ντύσιμό του και η εξωτερική του εμφάνιση τα τελευταία χρόνια έχουν ξαφνιάσει πολλούς. «Κυκλοφορούσε σαν κλοσάρ» υποστηρίζουν πολιτικοί που τον πέτυχαν αξύριστο και με τζόκεϊ  για να μην είναι αναγνωρίσιμος. Κάποιοι λένε ότι αρκετές φορές εμφανιζόταν και στο σπίτι του στο Καρπενήσι σαν μεταμφιεσμένος.

Σημείο- ορόσημο στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ήταν η σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του στις αρχές του 2013, όταν εισήχθη στην εντατική με ανεύρυσμα στο κεφάλι.

Γεγονός είναι ότι το πλήγμα για την οικογένεια είναι καίριο, πρώτον επειδή ο Μιχ. Λιάπης έχει μείνει γνωστός ως ο «χαϊδεμένος ανιψιός» του ιδρυτή της Να και δεύτερον διότι παραμένει ισόβιο μέλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπως ορίζει η διαθήκη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.