Το τελευταίο του χαρτί, αυτό της πολιτικής διαπραγμάτευσης, σε ανώτατο επίπεδο, είναι αποφασισμένος να «παίξει» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που φαίνεται με την τρόικα.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να παρακάμψει την τρόικα που ζητάει αιφνιδίως μέτρα 2 δισ. ευρώ για το 2014 και ρίχνει στο τραπέζι ακόμη και τις πρόωρες εκλογές, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των νέων μέτρων απευθείας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου φαίνεται να τελειώνουν με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει να σπάσει την, εν πολλοίς, παρελκυστική τακτική που φαίνεται να υιοθετείται από την Ευρωζώνη, μεταφέροντας τη συζήτηση, για το σύνολο του ελληνικού ζητήματος, στα πολιτικά κέντρα των Βρυξελλών και της Ευρώπης, υπερβαίνοντας τη χαμηλού επιπέδου διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στις Βρυξέλλες και μέσω του προέδρου του Euroworkinggroup Τ. Βίζερ, ζητώντας του να μην υπάρξει πίεση, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν πρόκειται για μπλόφα, καθώς είναι άγνωστη η εξέλιξη σε πολιτική και κοινωνικό επίπεδο σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων.

Στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι η Ευρωζώνη έχει σαφή τάση να μεταθέσει για το β’ εξάμηνο του 2014, και πάντως σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι μπαίνουν προσκόμματα σε κάθε σενάριο -ακόμη και σε αυτά που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είχαν υιοθετήσει, όπως η μετακύλιση των ANFAs- που θα μπορούσε να καλύψει χωρίς την ανάγκη νέας δανειακής συμφωνίας το χρηματοδοτικό κενό για το προσεχές έτος.

«Συναντάμε τα τεχνικά κλιμάκια, συζητάμε μαζί τους, τους δίνουμε τις προβλέψεις μας και τελικά συμφωνούμε. Μόλις μια μέρα μετά, είτε σε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής της τρόικας, είτε μέσω πιο χαμηλόβαθμων στελεχών, ενημερωνόμαστε ότι η… ηγεσία των ελεγκτών έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις μας», δηλώνει φανερά εκνευρισμένο και προβληματισμένο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, επιχειρώντας να περιγράψει με αυτά τα λόγια τις τεταμένες σχέσεις των δύο μερών.

Στο επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά γίνεται λόγος για εσωτερικές εντάσεις αλλά και για αναντιστοιχία στις θέσεις της τριμερούς, όπως, μεταξύ άλλων, η ξαφνική απαίτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, τα οποία δεν υπήρχαν ως σενάριο στις εκθέσεις της τρόικας, μόλις τον περασμένο Ιούλιο. «Έπαινοι συνοδευόμενοι με καρπαζιές δεν υπάρχουν», σημείωνε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει τις, κατά την άποψη της Αθήνας, αλληλοαναιρούμενες θέσεις που διατυπώνει η τρόικα.