Το κλιμακωτό μπόνους των εδρών που θα παίρνει το πρώτο κόμμα στις εκλογές ανάλογα με τα ποσοστά του δεν θα αφορά συνασπισμούς κομμάτων ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6 επεσήμανε ότι για να αποφευχθούν οι ευκαιριακές προεκλογικές συμμαχίες το μπόνους θα το παίρνει το πρώτο αυτοτελές κόμμα κατά κανόνα κι όχι ο συνασπισμός κομμάτων.

«Διαιρείται ουσιαστικά το ποσοστό του συνασπισμού κομμάτων δια τον αριθμό των κομμάτων που συμμετέχουν κι αυτό πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, άρα συζητάμε ότι το μπόνους το παίρνει το πρώτο αυτοτελές κόμμα» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα προβλέπει επί της ουσίας ένα πιο δίκαιο εκλογικό νόμο σε σχέση με τον προηγούμενο και «σαφώς διευκολύνει και το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων, εφόσον αυτή είναι εντολή του ελληνικού λαού, ή των κυβερνήσεων συνεργασίας». Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να ισχύσει ο νέος νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές που με τους σημερινούς συσχετισμούς είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν, οπότε το πιθανότερο είναι να ισχύσει από τις μεθεπόμενες.