«Γνωρίζαμε και δεν μιλούσαμε», παραδέχτηκε -αφοπλιστικά ή κυνικά;- ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, βάζοντας μια «βόμβα» στο εσωτερικό της και ξεμπροστιάζοντας τις δύο μεγαλύτερες χώρες της, Γερμανία και Γαλλία.

Ταυτοχρόνα έβαλε «φωτιά» και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με μια είδηση που μετέδωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο, και την οποία ο ίδιος διέψευσε χθες διά του εκπροσώπου του.

Ο Γιουνκέρ φέρεται να προειδοποίησε Ελληνα πρωθυπουργό για την κρίση που ερχόταν και εκείνος του απάντησε «διοικώ μια διεφθαρμένη χώρα».

Χθες διέψευσε ότι είχε μια τέτοια συνομιλία με Ελληνα πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού και προέδρου της ευρωζώνης που αφορούν την Ε.Ε. και την Ελλάδα αποτελούν κόλαφο:


Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που γνώριζε το ελληνικό πρόβλημα, αλλά απέφυγε να κάνει ουσιαστική παρέμβαση. Αλλωστε, ο ίδιος μιλάει και με αυτοκριτικό τρόπο («γνώριζα»).

Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, που «κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα» και δεν είχαν, προφανώς, κανένα συμφέρον -το αντίθετο- να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτήν την πορεία.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σίγουρα γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τα οικονομικά στοιχεία, έστω κι αν σήμερα ο προέδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ δηλώνει «έκπληκτος» από αυτήν την αναφορά του κ. Γιουνκέρ.

Η αναφορά του προέδρου της ευρωζώνης στην Ελλάδα έχει διπλή διάσταση:

Πρώτον, θεωρεί ότι η σημερινή οικονομική κατάρρευσή της έχει τις ρίζες της πολύ πίσω «δύο ή τρεις δεκαετίες», κατά τη δική του φράση.

Δεύτερον, μια «θολή» αναφορά του σε «Ελληνα πρωθυπουργό», στον οποίο (ο Γιουνκέρ) είχε πει ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα κι εκείνος (ο πρωθυπουργός) του είχε απαντήσει ότι διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα, (αναφορά που τελικώς αποδείχθηκε λάθος του πρακτορείου ειδήσεων) προκάλεσε αναστάτωση στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Κ. Σημίτης διέψευσαν την αναφορά αυτή. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν στη σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, μαζί με τον κ. Γιουνκέρ, είπε με έμφαση ότι ο πρόεδρος του «Γιουρογκρούπ» δεν εννοούσε τον νυν πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Και πρόσθεσε: «Ολοι μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφερόταν». Η φράση του αυτή ερμηνεύτηκε ως «φωτογραφία» του κ. Καραμανλή. Το ίδιο έλεγαν και κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα. 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ