Η αναδιάρθρωση των δομών υπουργείων και φορέων και η διαθεσιμότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Επικυρώσαμε τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Πρόσθεσε, δε, ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο της χώρας αλλά και θετικό εργαλείο που οδηγεί στην καλύτερη οξοποίηση του εργατικού δυναμικού.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι από το πρώτο κύμα κινητικότητας, όλοι οι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπήρχαν ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας – που περιλαμβάνει 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο – πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, μέχρι τις 20 του μηνός.

Από αυτούς, οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο.

Ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων, οι οποίοι θα προέρχονται απ’ όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.

Μαζί με τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα, στη «δεξαμενή» αυτή θα μπουν:

– 1.835 από το υπουργείο Υγείας

– 1.500 από το υπουργείο Παιδείας

– 758 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

– 618 από το υπουργείο Εργασίας

– 485 από το υπουργείο Οικονομικών

– 410 από το υπουργείο Άμυνας

– 250 από το υπουργείο Πολιτισμού

– 138 από το υπουργείο Τουρισμού

– 131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

– 100 από το υπουργείο Ανάπτυξης

– 48 από το υπουργείο Ναυτιλίας

– 38 από το υπουργείο Δικαιοσύνης

– 10 από το υπουργείο Εξωτερικών

– 20 από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση θέσεων στις δομές των υπουργείων, αλλά και για τη σύσταση όπου χρειάζεται. Η κινητικότητα θα γίνει βάσει του συστήματος μοριοδότησης που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σημειώνεται πως το δεύτερο κύμα της κινητικότητας για ακόμη 12.500 εργαζόμενους ως το τέλος του έτους αναμένεται να προκύψει κυρίως από τους δήμους.