Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων αναγνώρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για μία «ορατή πρόοδο» της χώρας μας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Σόιμπλε μίλησε για τη στενή του συνεργασία με τον πρωθυπουργό, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τους οποίους, όπως είπε, «έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον, να σταθεροποιήσουμε το κοινό μας νόμισμα».

«Δεν είμαι η τρόικα, δεν είναι αυτή η δουλειά μου», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα μέτρα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένα με μία σχετική οικονομική επιβράδυνση»..

«Ξέρουμε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες υποφέρουν από αυτά τα μέτρα προσαρμογής, για αυτό η καθοριστική αποστολή για όλους εμάς είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα. Είναι ορατή η πρόοδος, έχουμε δει στην Ελλάδα αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά θέλουμε να την ενισχύσουμε», είπε.

«Θα πρέπει να έχουμε σεβασμό στα επιτεύγματα της Ελλάδας και των Ελλήνων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και μίλησε για σεβασμό στους Έλληνες, οι οποίοι σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις «διεμήνυσαν ξεκάθαρα ότι θέλουν σταθερή κυβέρνηση που βαδίζει στο δρόμο του κοινού νομίσματος με ξεκάθαρη πλειοψηφία». «Έχω μεγάλο σεβασμό για τη δημοκρατική ωριμότητα του ελληνικού λαού», είπε.

Σε ό,τι αφορά ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Αναφορικά με το περίφημο success story της Ελλάδας είπε ότι «καταλαβαίνω πως σε αυτούς που πλήττονται από την κρίση κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για success story», αναφέρθηκε όμως στον ελληνικό τουρισμό, τις ελληνικές εξαγωγές και την δημιουργία πλεονάσματος τα οποία, κατά τον ίδιο, αποτελούν success story.

«Καμία δήλωσή μου δεν προσβάλλει την Ελλάδα και τους έλληνες. Πρόκειται για μία χονδροειδή παρανόηση, πρέπει όμως να μάθει κανείς να ζει με αυτό σε μία δημοκρατία», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σόιμπλε.

Ερωτηθείς για το θέμα του κατοχικού δανείου απάντησε: «Τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελειωτικά. Πριν λίγο καιρό αποπληρώσαμε και τις τελευταίες υποχρεώσεις της Γερμανίας από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο που τελείωσε πριν περίπου 100 χρόνια. Έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας, όλα όσα υπάρχουν. Γι αυτό και πιστεύω ότι δεν μας βοηθάει να κάνουμε το θέμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου νομικό ζήτημα επανορθώσεων. Το θέμα της ηθικής ευθύνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αναλαμβάνουν οι Γερμανοί και αυτής της γενιάς. Εγώ είμαι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, συνεπώς η προσωπική ηθική μου ευθύνη είναι περιορισμένη. Γεννήθηκα το 1942, αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική, ιστορική και ηθική ευθύνη. Τα νομικά ζητήματα, όμως, κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και για αυτό το θέμα έχει λήξει».

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας δεν αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα, και, αν μπορούμε να δώσουμε επιπλέον βοήθεια, ακόμη και σε διμερές επίπεδο, ως μεμονωμένα κράτη ή εταίροι, θα το κάνουμε. Κι αυτός ακριβώς ήταν ο αποκλειστικός σκοπός του ταξιδιού μου», κατέληξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.