Μπορεί να έχουν περάσει ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο πριν ακόμη προλάβει να συνέλθει από το τζετ λαγκ ετοιμάζεται να επιδοθεί σε ένα μπαράζ αλλεπάλληλων επαφών και επισκέψεων. Άλλωστε έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να έχει συνεχώς φορτωμένο πρόγραμμα μέχρι να καταδείξει σε όλους, και ιδιαίτερα στους ξένους ηγέτες ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, η οικονομία αρχίσει να σταθεροποιείται και το κλίμα είναι πλέον κατάλληλο για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος ήρθε στην Αθήνα λόγω της βράβευσής του από την Ακαδημία Αθηνών για τον ρόλο του «στη διάσωση του ευρώ» και στην αποφυγή του Grexit, ενώ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και στο οποίο έδωσαν το παρών πέραν του ίδιου του πρωθυπουργού και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θυμίζουμε ότι ο 72χρονος Ιταλός οικονομολόγος σε λίγες μέρες αποχωρεί από τον συγκεκριμένο θώκο τον οποίο διατηρεί από την 1η Νοεμβρίου του 2011, παραδίδοντας τη σκυτάλη σε ένα επίσης γνώριμο για εμάς πρόσωπο, την Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ που μέχρι σήμερα είναι γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο ο ισχυρός άνδρας τραπεζίτης που έχει ακόμη την ευθύνη διαχείρισης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη αναμένεται πως θα συνεχίσει να έχει επιρροή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλαίσιο αυτό, είναι προφανώς δέον η συνέχιση της καλής συνεργασίας μαζί του.

Αύριο Πέμπτη θα βρίσκεται με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στην ακριτική Αλεξανδρούπολη προκειμένου να παρακολουθήσει μέρος της ετήσιας διακλαδικής στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων», ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο επί των οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και λίγη ώρα αργότερα με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κριστόφ Καστανέρ και Χορστ Ζεεχόφερ αντίστοιχα. Πέρα από τις επαφές με διεθνείς παράγοντες όμως φροντίζει και τα του κόμματός του καθώς το ίδιο βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας. Η ΟΝΝΕΔ δεν επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη ημέρα αφού συμπίπτει με τα 45 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του κυβερνώντος κόμματος.

Στο ημερολόγιό του όμως έχει… κυκλώσει και τις επόμενες ημέρες με ραντεβού και ταξίδια. Ειδικότερα, το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, στον απόηχο της ακύρωσης του ραντεβού με τον ένοικο του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη λόγω εξωγενών παραγόντων, που αφορούν το εσωτερικό μέτωπο του πλανητάρχη.

Η μόνη μέρα που μέχρι στιγμής προορίζεται για ξεκούραση είναι η Κυριακή καθώς τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης φεύγει και πάλι από την Αθήνα με προορισμό το Κάιρο. Εκεί θα μετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου (την οποία θα εκπροσωπήσει για μια ακόμη φορά ο πρόεδρός της Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι) και Κύπρου (υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη). Πρόκειται για την 7η κατά σειρά ανάλογη συνάντηση όπου αναμένεται να τεθούν μεταξύ των επικεφαλής των χωρών ζητήματα άμυνας και ασφάλειας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας καθώς και ζητήματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας. Όπως ομονοούν και οι τρεις πλευρές, η σύνοδος προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλείται από τις σχεδόν καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας με αφορμή (ενίοτε και αιτία) την εξόρυξη υδρογονανθράκων.