Τότε το 2008 ο Κ. Καραμανλής μιλούσε για μια σκανδαλώδη υπόθεση για την οποία μάλιστα ανέλαβε γενναία την πολιτική ευθύνη. Λίγο αργότερα αναγνωρίζοντας πολιτικές -τουλάχιστον- ευθύνες, δεν περιέλαβε στα ψηφοδέλτια του κόμματος του σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση όλους ή μάλλον σχεδόν όλους τους υπουργούς των οποίο το όνομα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Σήμερα και μετά από μια επίμονη σιωπή, που άφησε έκθετους δικαίους και αδίκους, ο Κ. Καραμανλής «μιλά». Τοποθετείται προσεκτικά μεν αλλά τοποθετείται.

Ουσιαστικά μας λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, και οι υπουργοί ενήργησαν νόμιμα πάνω σε τετελεσμένα που είχαν διαμορφωθεί ήδη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μερικά χρόνια πριν. Τα ερωτήματα πολλά.

Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο ή τέλος πάντων σκανδαλώδης υπόθεση; Τι άλλαξε από το 2008 μέχρι σήμερα; Κι αν άλλαξε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός σιώπησε αφήνοντας να εκτίθενται στενοί του συνεργάτες; Γιατί έπρεπε να τον καλέσει η προανακριτική επιτροπή για να μιλήσει; Αν είναι πεισμένος ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο γιατί δεν μίλησε τόσους μήνες;