Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Μεγαλόνησο με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν σύσκεψη στις 09:30 προκειμένου να εξατάσουν τα όλα τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι.

Στόχος είναι να εξευρεθεί βιώσιμη λύση και να αρθεί το αδιέξοδο. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα θα παρουσιάσει ο Ν. Αναστασιάδης την εναλλακτική πρόταση για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πρόταση προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του κουρέματος καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.

Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι «το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

Ανοιχτά παραμένουν τα νέα ποσοστά κουρέματος και κατά πόσο θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλες τις καταθέσεις ή μόνο σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κούρεμα 3% σε καταθέσεις από 1 ως 100.000 ευρώ, 7% από 100.001 ως 500.000 ευρώ και 9% από 500.001 ευρώ και άνω.