Τις πολιτικές προεκτάσεις – οι οποίες σε κάθε περίπτωση εξαρτώνται και από τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες- του «όχι» των Κυπρίων, αναζητούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας.

Χωρίς ουδείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτε στην παρούσα φάση η πρέπουσα στάση είναι να αρκεστούμε στα έως τώρα δεδομένα, έλεγε αργά χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη λήξη της τρίωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, φυσικά για το Κυπριακό.

Δεδομένο πρώτο: η άρνηση της Κύπρου δυσκολεύει αφάνταστα τη συγκυβέρνηση. Ποιος βουλευτής θα τολμήσει να ψηφίσει νέα μέτρα στη Βουλή κατ’ επιταγή των εταίρων και δανειστών μας; Κανείς είναι η απάντηση.

Δεδομένο δεύτερο: η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση της στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Για παράδειγμα πώς δέχθηκε και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, διά στόματος του κ. Στουρνάρα, να υποστηρίζει μια λύση που θα εκμηδενίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, δηλαδή τη βαριά της βιομηχανία;

Όσες στρεβλώσεις και να εμφανίζει (τώρα τις αντιλήφθηκαν ή μήπως ανάλογες στρεβλώσεις δεν υπάρχουν και σε άλλες χώρες) δεν προχωράς σε τέτοια κίνηση αν δεν έχεις ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Κύπρο.

Δεδομένο τρίτο και ίσως σοβαρότερο: αν η Κύπρος με τη ζαριά που έριξε και παρά την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου, φέρει εξάρες τότε όσοι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχονται αδιαμαρτύρητα τις εντολές εταίρων και δανειστών μας φέρνοντας τη χώρα στο χείλος της αβύσσου δεν θα έχουν πού να κρυφτούν.

Από την άλλη και στην Κουμουνδούρου ο Α. Τσίπρας και οι συνεργάτες του εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις.

Στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να αποκλείσει η Κυπριακή Κυβέρνηση να συρθεί από τις εξελίξεις πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεχόμενη και αυτό ακόμη το μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων. Αυτό φυσικά θα στείλει τα δικά του μηνύματα στη χώρα μας.

Εδώ όμως οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα επιμένουν ότι βλέπουμε μόνο το κούρεμα των καταθέσεων και λησμονούμε ότι η πρόταση του Εurogroup περιελάμβανε και σκληρά μνημονικού χαρακτήρα μέτρα.

Την ίδια ώρα η εμπλοκή του Ρωσικού παράγοντα θέλει προσοχή γιατί η εθνική ανεξαρτησία που είναι και το ζητούμενο δεν διακυβεύεται μόνο από τις αποφάσεις και τις εξελίξεις εντός Ε.Ε.

Τέλος το μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων, τουλάχιστον των πιο υψηλών, σε αντιδιαστολή με τα συνεχή μνημόνια και χαράτσια δεν ακούγεται και το πλέον άδικο, ταξικά τουλάχιστον.

 Απλά στην περίπτωση της Μεγαλονήσου, λόγο της υπερδιόγκωσης του χρηματοπιστοτικού τομέα, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, ενώ συνοδεύεται και από επιπλέον μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα.

Στα τρέχοντα η χθεσινή ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το προσεχές διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάδειξης του «όχι» των Κυπρίων (με εκδηλώσεις και αφίσες) σε αντιδιαστολή με τα συνεχή «ναι» των συγκυβερνώντων στη χώρα μας και παράλληλα να δείξει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη της στην Κύπρο.

Τέλος ο Α. Τσίπρας σήμερα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ Π. Καμμένο θα του εξηγήσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπογράψει την πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα, όχι μόνο γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν, αλλά και γιατί αφαιρεί από το κάδρο των ευθυνών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τον πρωθυπουργό.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr