Φόβοι ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει «Ιφιγένεια» προς παραδειγματισμό ολόκληρης της ευρωζώνης εκφράζουν κορυφαίοι πολιτικοί στην Αθήνα καθώς δεν βλέπουν πεδίο υποχώρησης από την πλευρά της Γερμανίας ή από την τρόικα.

«Η Κύπρος είναι σαφώς πιο μικρή σε κόστος από την Ελλάδα για την ευρωζώνη και θα μπορούσε πιο εύκολα να αντιμετωπιστεί ένα απονενοημένο διάβημα της Λευκωσίας, αν και ορισμένοι κύκλοι στην Γερμανία επιχείρησαν να μετατρέψουν και την Ελλάδα σε Ιφιγένεια» αναγνωρίζει στέλεχος της κυβέρνησης.

Η Λευκωσία δείχνει σταδιακά να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο και να αναζητά λύση που να είναι αποδεκτή αλλά ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται καθώς η αγορά αρχίζει να ασφυκτιά λόγω της αναστολής των τραπεζικών εργασιών. «Μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς τα πράγματα θα είναι δραματικά» τονίζει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι θα επιμείνουν και αν η Κύπρος δεν υποχωρήσει ή δεν βρει λύση με συμμετοχή και της Ρωσίας είναι πολύ πιθανόν να αποφασίσουν να μην παράσχουν ρευστότητα στις τράπεζες και να αρχίσει να ασφυκτιά η οικονομία έως ότου πεισθεί η Κύπρος ή να οδηγήσει στην θυσία της Κύπρου.

Είναι προφανές πως αν δεν κουρευτούν καταθέσεις οι ευρωπαίοι δεν θα συναινέσουν σε λύση εκτιμά η Αθήνα αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολιτικά η Κύπρος και συνολικά το πολιτικό σύστημα απέρριψε την συγκεκριμένη λύση και θα υποχρεωθεί σε ταπείνωση.

Από την άλλη πλευρά ούτε η τρόικα ή οι Γερμανοί μπορούν να υποχωρήσουν από τη θέση αρχής ότι πρέπει να μειωθεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου διότι θα υποστούν στρατηγική ήττα που θα προκαλέσει πλήρη κατάρρευση της πολιτικής τους και συνακόλουθα των πολιτικών λιτότητας αλλά και των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν μνημόνια.

Η Αθήνα «παγωμένη» εξετάζει σενάρια αλλά σε πρώτη φάση έχει plan b για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών ώστε να λειτουργήσει το σύστημα.

Από την άλλη πλευρά επεξεργάζεται όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη στην Κύπρο ώστε να περιορίσει τόσο τις οικονομικές όσο και τις πολιτικές επιπτώσεις.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr