Στη Μόσχα έχει μεταφερθεί πλέον το επίκεντρο των εξελίξεων σε ό,τι αφορά το θρίλερ με το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

Μετά από τα… «χαιρετίσματα», που έστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην Άνγκελα Μέρκελ, η τηλεφωνική του συνομιλία με το Βλαντιμίρ Πούτιν και η επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Οικονομικών στη ρωσική πρωτεύουσα θα κρίνουν πολλά για το τι μέλει γενέσθαι (δεν είναι άλλωστε τυχαίο το σχόλιο των Financial Times ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε λόγω των ρωσικών αντιδράσεων).

Το «δεν περνάει», που μετέφερε η κυπριακή πλευρά στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, οδήγησε τους Ευρωπαίους (και το Βερολίνο) να μαλακώσουν τη στάση τους και να προτείνουν να εξαιρεθούν από το κούρεμα οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Άλλωστε, δεν ήταν μόνο οι αντιδράσεις εντός Κύπρου. Η καθολική κριτική, που ασκείται διαρκώς παγκοσμίως στην απόφαση της περασμένης Παρασκευής, αναιρεί τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η κυπριακή περίπτωση δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες.

Ήδη, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο μίλησε για «επικίνδυνο προηγούμενο», μην κρύβοντας την έκδηλη ανησυχία του.

Επιπλέον, οι προτάσεις, που άρχισαν να διαμορφώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας για το ποια ποσά θα αποφύγουν το κούρεμα, οδήγησαν την Ευρώπη να βάλει νερό στο κρασί της και να κάτσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων εντός και εκτός Ευρωζώνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, καλά πληροφορημένες πηγές από την Κύπρο αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αναβληθεί και η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της Λευκωσίας για την ψήφιση του κουρέματος, αλλά – και να μην το ξεχνάμε – την αύξηση κατά 25% (από το 10% στο 12,5%) του φόρου στις επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι θετικές ψήφοι δεν ξεπερνούν τις 19. Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν και με επίσημες δηλώσεις τους από το πρωί πολλοί υπουργοί – μέλη της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι το πακέτο “δεν περνάει”.

Όλα αυτά οδηγούν σε καθυστερήσεις και την Αθήνα, σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων για την τύχη των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων, καθώς το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας περιμένει την οριστικοποίηση των εξελίεξων για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Μέχρι τότε, οι τράπεζες στην Κύπρο και οι κυπριακές στην Ελλάδα παραμένουν κλειστές – τουλάχιστον μέχρι και αύριο, Τετάρτη.