«Μνημείο θράσους και υποκρισίας» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το κόμμα «απορρίπτει αυτή την πολιτική και θα επιδιώξει να αποκόψει όλα τα πλοκάμια της που σφιχταγκαλιάζουν και αφυδατώνουν τη μορφωτική λειτουργία του σχολείου».

Στην κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι η πολιτική που ακολουθεί «έχει οδηγήσει σε ένα σχολείο απογυμνωμένο από βασικές δομές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού και με παιδιά που υποσιτίζονται και συχνά στερούνται την πιο στοιχειώδη φροντίδα».

Επιπλέον, τονίζει πως οι συντάκτες του ΠΔ «έχουν συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας κομματικής – πελατειακής ιεραρχίας στην εκπαίδευση, όπου κάθε εκπαιδευτικός είναι έρμαιο της πειθαρχικής εξουσίας και της αυθαιρεσίας του αμέσως «ανωτέρου» του.

Στην Κουμουνδούρου, «βλέπουν» πίσω από την πολιτική του υπουργείου Παιδείας, προσπάθειες «χειραγώγησης, υποταγής και εκφοβισμού, σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης των εκπαιδευτικών.

«Παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η αναπόφευκτη εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, την οποία επιδιώκουν, θα έχει ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία», επισημαίνουν.

«Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τους βήμα τις ζωντανές δυνάμεις της εκπαίδευσης, που επιμένουν να κρατούν, ακόμα και σε αυτή την κρίση, ζωντανό το δημόσιο σχολείο και πασχίζουν για τη βελτίωσή του. Θα αγωνιστούμε μαζί με όσες και όσους στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού σχολείου, όπου η καθημερινή έγνοια για την πολύπλευρη μόρφωση των παιδιών θα συνδέεται με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, δεσμευμένης στη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.