Mέσα σε τέσσερις γραμμές ο πρωθυπουργός συμπύκνωσε την αγωνία του για την οικονομική κρίση, την κοινωνική συνοχή και το πολιτικό σύστημα της χώρας μιλώντας στο Όσλο.

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα με τους Ευρωπαίους, – φορολογικό, επαναγορά, εκταμίευση της δόσης – διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι εάν επιμείνουν στην σκληρή γραμμή της λιτότητας και των συνεχών μέτρων τότε η χώρα θα καταρρεύσει, οι κοινωνικός ιστός θα διαρραγεί, οι νέοι άνεργοι θα ξεσηκωθούν αν δεν βλέπουν μπροστά τους έστω και μια χαραμάδα ελπίδας και τελικά θα επικρατήσουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις διαλύοντας τις σταθερές του πολιτικού συστήματος.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη. Στην Ελλάδα έχουμε 58% ανεργία στους νέους ανθρώπους και αυτό απειλεί την κοινωνική συνοχή, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα πολιτικού εξτρεμισμού και αν αυτό συνεχιστεί μπορεί να πλήξει την υπόλοιπη Eυρώπη» είπε χαρακτηριστικά, ο Αντώνης Σαμαράς.

Η φράση αυτή του κ. Σαμαρά αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και η κυβέρνηση και γι’ αυτό εναγωνίως σε όλες τις συζητήσεις ζητά ενίσχυση πολιτική και οικονομική με επιπλέον κονδύλια από τα αναπτυξιακά προγράμματα που θα εγκριθούν για την επόμενη επταετία με στόχο να επουλωθούν οι πληγές.

Σχεδόν εμμονικά ο κ. Σαμαράς επιμένει για την ανάγκη ανάπτυξης και ανάκαμψης διαφορετικά αναγνωρίζει και μαζί του οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ότι αν δεν αρχίσουν το Πάσχα σημάδια ανάκαμψης δεν θα μπορέσει πολιτικά και κοινωνικά να σταθεί το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα.

Η κατάσταση έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ανάλογα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι πλέον πολιτικά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέζουν για να αλλάξει το κλίμα και η γραμμή της ΕΕ.

Όμως όλοι γνωρίζουν ότι αν η κ. Μέρκελ δεν ξεκαθαρίσει με τις εκλογές της δεν πρόκειται να αποστεί κεραία από τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός επιδιώκει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα καθώς η γερμανική γραμμή θα σκληραίνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Επιδιώκει να έχουν αρχίσει αποκρατικοποιήσεις, να τηρούνται οι στόχοι για τα ελλείμματα και τα έσοδα και να προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε στην πορεία να μπορεί να επιμείνει ότι η χώρα πρέπει να βοηθηθεί περισσότερο, ενδεχομένως και με ένα νέο κούρεμα.

Το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι να φθάσει μετά το καλοκαίρι με τους λιγότερους κοινωνικούς και πολιτικούς κραδασμούς και με την οικονομία να έχει σταθεροποιηθεί. Αν το πετύχει, λένε συνεργάτες του, τότε θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για να εκπληρώσει τους στόχους του και πολιτικά και οικονομικά.