Διαδοχικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής της τρόικα θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας σε μια προσπάθεια να καμφθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση και να υπάρξει υπαναχώρηση των δανειστών σε θέματα που αποτελούν κόκκινη γραμμή για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τονίσει στην τρόικα πως θέματα που αντιστοιχούν στο 5% του προγράμματος θέτουν σε κίνδυνο το 95% των συμφωνηθέντων παρεμβάσεων.

Τόνισε δε πως εάν η ΝΔ παραταχθεί μόνη της στη Βουλή εγκυμονεί ο κίνδυνος το τελικό πακέτο των περικοπών δαπανών ύψους 13,5 δισ. ευρώ να καταψηφισθεί συνολικά ακόμη και από βουλευτές που σήμερα συμφωνούν με την ανάγκη ψήφισης των παρεμβάσεων της επόμενης διετίας.

Σημειώνεται πως τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση έχουν αποδεχθεί τις περικοπές δαπανών της διετίας 2013 -2014 ύψους 10,5 δισ. ευρώ και τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Αυτό εξηγήθηκε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) όπου τονίσθηκε πως το θέμα των εργασιακών, το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο καθώς και η αυξημένη έξωθεν δημοσιονομική διακυβέρνηση βρίσκουν αντίθετα τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

«Μάχη» θα δοθεί το επόμενο 24ωρο στο ζήτημα του καθορισμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το κράτος, με άρση της καθολικότητας της ΕΓΣΣΕ και στην εφαρμογή του νέου τρόπου αμοιβής των κατώτατων μισθών από την 1η Απριλίου 2013.

Ακόμη, η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί και στο αίτημα της τρόικας για αποχωρήσεις 30.000 δημόσιων υπάλληλων μέχρι το τέλος του 2013.

Εξ αυτών 5.000 υπάλληλοι ζητείται να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2012, άλλοι 5.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και συνολικά 25.000 μέσα στο 2013 εκ των οποίων οι μισοί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τέλος, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ρήτρα απόκλισης προκειμένου η μορφή που θα λάβει να μην μοιάζει με τις γερμανικές προτάσεις για δημοσιονομική επιτροπεία που κάνουν το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά.