Με το βλέμμα στραμμένο στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τους ρυθμούς προετοιμασίας για την αμέσως επόμενη περίοδο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», στόχος της Κουμουνδούρου είναι να προσδώσει στοιχεία έντονου ηγετικού προφίλ, χωρίς όμως να απομειώσει από την πολιτική παρουσία του κ. Τσίπρα το «κινηματικό» στοιχείο.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη με δύο… πρόσωπα. Καταρχάς με την εικόνα του διαδηλωτή- αυτό το Σάββατο-, εκφράζοντας τον καταγγελτικό λόγο εναντίον της τρικομματικής κυβέρνησης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά, και, κατά δεύτερο λόγο- το ερχόμενο Σάββατο-, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις «υπέρ, για και με το λαό».

Στην Κουμουνδούρου αλλά και στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, έχει προαναγγείλει την επικαιροποίηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής, υπό το βάρος των τελευταίων ευρωπαϊκών αλλά και εσωτερικών εξελίξεων.

Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν ότι η βάση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται σε τέσσερις βασικούς τομείς: στον ενεργειακό και οικολογικό σχεδιασμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις τράπεζες και στην αλληλεγγύη σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Καταγγελία μνημονίου

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βασική και πάγια αρχή η καταγγελία του μνημονίου και η άμεση απεμπλοκή από την πολιτική της ύφεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», πιστεύει πως είναι δυνατή μια διαφορετική πορεία της χώρας, με αλλαγή της πολιτικής και σε διεθνές επίπεδο. Θα κατακρίνει την κυβέρνηση για τη «δουλική» στάση της απέναντι στη Μέρκελ και στους δανειστές και θα κάνει λόγο για μια ισχυρή πολιτική διαπραγμάτευση.

Θα μιλήσει σε όλους τους τόνους για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλοντας παράλληλα τη μονεταριστική πολιτική των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασική και αμετάκλητη αρχή αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων. Casus belli θεωρείται η προσπάθεια, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των Ελλήνων.

Ο δημόσιος τομέας αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, καθώς τον χαρακτηρίζει «γίγαντα που κοιμάται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται, θα δώσει έμφαση στην αλλαγή της καθημερινότητας. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αναδιαμόρφωση βασικών τομέων, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η δημόσια συγκοινωνία, ό,τι δηλαδή, ορίζεται ως κοινωνικό κράτος.

Χαρακτηριστική περίπτωση θεωρείται η ταλαιπωρία που υφίστανται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που αναγκάζονται να πληρώσουν τα φάρμακα και τους γιατρούς τους. Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, επιμένουν ότι τα φάρμακα μόνο δωρεάν πρέπει να είναι.

Πάγια αρχή του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η πλήρης εθνικοποίηση-κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εφόσον χρηματοδοτείται, όπως εξηγούν, αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, προτείνουν να υπάρχει δικαίωμα βέτο για σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως οι αμοιβές στελεχών, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, οι απολύσεις, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου στις τράπεζες ή η θεσμοθέτηση αντίστοιχης πολιτικής στο θέμα αυτό.

Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία στις συνθήκες που βιώνει αποτελεί η προστασία των δανειοληπτών, λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, όπως εξηγούν, μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα μέτρα, που θα ανακουφίζουν και θα παρέχουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κοινοποίηση της έκθεσης BlackRock και τη δημιουργία ενός φορέα που θα παρακολουθεί τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. «Τέλος στην ασυδοσία των τραπεζών και των golden boys», θα υποστηρίξει από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.