«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της στην απαρέγκλιτη και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου και των επιταγών των δανειστών» υποστηρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Κάνουν δε λόγο για «συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, καθώς αναπαράγονται οι ίδιες αποτυχημένες και καταστροφικές μνημονιακές συνταγές».

Κατά τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι προεκλογικές εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση εκ μέρους των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση αποτελούν «συνειδητό ψέμα», ενώ, στο ίδιο πνεύμα, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση «στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ΕΕ που οδηγεί την ευρωζώνη σε διάλυση».

Εκτιμούν επίσης ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά σε μεταρρυθμιστικές τομές, «που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια», δείχνει την μνημονιακή κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η ύφεση και η ανεργία, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα οποία ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι θα καταπολεμηθούν με ένα μαγικό τρόπο, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής της λιτότητας, με την οποία θα επιδεινωθεί η κατάσταση».

Εξίσου αιχμηρή κριτική ασκούν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου και ιδιωτικοποιήσεις, «ακόμα και του νερού και μάλιστα πρόσθετα από τις δεσμεύσεις των μνημονίων που τελικά δείχνουν τον ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης και την πρόθεσή της για πλήρη παράδοση του εθνικού πλούτου στους ιδιώτες».