«Κι αν η ευρωπαϊκή ελίτ έχει πέσει εντελώς λάθος και αντί να πρέπει να φοβάται και να αποφεύγει μια στιγμή αλά Lehman, η Ευρώπη στην πραγματικότητα τη χρειάζεται για να προχωρήσει πέρα από αυτό το στάδιο της αέναης κρίσης που βρίσκεται;» είναι η μάλλον ανατρεπτική εισαγωγή άρθρου των Financial Times.

Όπως εκτιμά μάλιστα το άρθρο, «η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο και όλα συνηγορούν σαφώς στο ότι πρέπει να το κάνει».

Ο αρθρογράφος επιχειρηματολογεί υπέρ αυτού του καταστροφικού πλην αναγκαίου σεναρίου υποστηρίζοντας ότι όταν η Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση που γνώρισε η Αμερική -και όχι μόνο- από το Κραχ του 1929, η Ουάσινγκτον είχε ήδη παρέμβει διασώζοντας τραπεζικά ιδρύματα όπως η Bear Stearns, η Fannie Mae και η Freddie Mac. Όπως αναφέρει όμως το άρθρο «αυτές οι παρεμβάσεις ήταν αρκετές για να σώσουν μεμονωμένα κάθε ίδρυμα αλλά όχι να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης».

Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωζώνη αναφέρει το άρθρο τονίζοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι οι τράπεζες αλλά το σύστημα».

«Η ώρα της Lehman έκανε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το δεύτερο πρόβλημα κοιτώντας ευθαρσώς την άβυσσο» υποστηρίζουν οι FT. «Μια έξοδος της Ελλάδας θα επέτρεπε στους ηγέτες της Ευρωζώνη μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν αποφασιστικά εξασφαλίζοντας τις επόμενες χώρες που πρόκειται να καταρρεύσουν (Ισπανία, Πορτογαλία κλπ) ή να αποφασίσουν ότι το όλο project Ευρωζώνη θα αποδομηθεί» γράφει το άρθρο.