Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας παραιτήθηκε από τη θέση του, για να θέσει και επισήμως την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και να είναι εκείνος που θα αναμετρηθεί – όπως όλα δείχνουν – με τον Ευ. Βενιζέλο στις 18 Μαρτίου.

Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τα εκτεταμένα επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας κατά την τελευταία μεγάλη απεργιακή διαδήλωση αλλά και έντονων φημών περί απομάκρυνσης του από την κυβέρνηση, έστειλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη επίσημη υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, καθώς πρώτος την είχε ανακοινώσει ο Μιχ. Χρυσοχοίδης (τον οποίον οι πληροφορίες θέλουν να την αποσύρει και να στηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο) και ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη δική του.

Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας ότι ενημέρωσε με επιστολή τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο επιστολή παραίτηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπουτσής εργαζόταν τις τελευταίες ημέρες για τη συλλογή υπογραφών από βουλευτές και μέλη του εθνικού συμβουλίου – για να είναι έγκυρη μία υποψηφιότητα πρέπει να υποστηρίζεται τουλάχιστον από περίπου 100 μέλη του ανώτερου κομματικού οργάνου – και παράλληλα συντηρούσε το κλίμα περί ενδεχόμενης υποβολής υποψηφιότητας.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο αντίπαλο στρατόπεδο αλλά και γενικότερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν εκλήφθηκε ως κίνηση αιφνιδιασμού η υποβολή υποψηφιότητας, υπήρξε όμως έκπληξη για το χρονικό σημείο της παραίτησης. Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο αυτή η εξέλιξη μεταβάλλει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία του στελεχικού δυναμικού στηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο.

Ενδιαφέρον ωστόσο υπάρχει και για το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητά ου. Θεωρείται δεδομένο ότι πρόθεσή του είναι να εκφράσει το λεγόμενο «αντιμνημονιακό» ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος ως υπουργός ακολουθεί την πολιτική του μνημονίου χωρίς αντιρρήσεις από τον Μάρτιο του 2010, έχοντας ψηφίσει όλα τα νομοσχέδια συμπεριλαμβανομένων και των μνημονίων.

Και από την άλλη πλευρά, ερώτημα αποτελεί τι θα κάνουν οι Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης τους οποίους οι πληροφορίες τους θέλουν να κινούνται για νέο κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς, επίσης με αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Θα συστρατευθούν με τον Χρ. Παπουτσή ή θα συνεχίσουν;

Τα ερωτήματα αυτά πολύ σύντομα πάντως θα απαντηθούν καθώς η Εθνική Συνδιάσκεψη θα γίνει τελικά στις 9 και 10 Μαρτίου, τη δεύτερη ημέρα αναμένεται να γίνει και η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα υποβληθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες και – αν δεν αλλάξει κάτι – στις 18 Μαρτίου θα γίνει η εκλογή.