«Έχουμε κάνει μια υπεράνθρωπη διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό αύριο πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί». Αυτό τονίζει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, που έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, στέλνοντας μήνυμα σε Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη.

«Υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι, αν θέλουν την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Οικονομικών», σημειώνει με νόημα ο αξιωματούχος.

Και συνεχίζει: «Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία. Οι αρχηγοί αύριο (σημ: σήμερα) θα συζητήσουν όλο το πακέτο: εργασιακά, δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά. Τα ερωτήματα, που τίθενται στους αρχηγούς, είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου με την τρόικα, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας διήρκεσε περίπου έξι ώρες και τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι παρών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας», σχολιάζει ο ίδιος παράγοντας και προσθέτει: «Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συμφωνίας πολύ ικανοποιητικό. Έχουμε κάνει πολλά στη διαπραγμάτευση, έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Κι εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές συζητούν για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι επιχειρεί να βγάλει κάποια πράγματα από τη διαπραγμάτευση.

Βασικό αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα, που – αν εξαρτώνταν μόνο από τις ανάγκες του προϋπολογισμού – «θα ήταν μικρό πρόβλημα, γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012». Η ίδια πηγή μιλά για έλλειμμα σε αξιοπρεπή επίπεδα, προσθέτοντας πως η εξέλιξή του εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας αφήνει αιχμές για τη στάση των δανειστών μας, τονίζοντας ότι «η τρόικα ξέρει ότι αυτά που ζητούν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα». Στη συνέχεια, όμως, επιχειρεί να ερμηνεύσει τη στάση τους, λέγοντας πως «στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός».

Να σημειωθεί πως πριν τη σύσκεψη με τους αρχηγούς μπορεί να γίνει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα, αν χρειαστεί.