Στα όριά του επιχειρεί να φέρει το πολιτικό σύστημα η τρόικα, επιλέγοντας ένα θέμα-ταμπού, όπως αυτό της κατάργησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των κομμάτων και να τα υποχρεώσει να υλοποιήσουν άμεσα τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η αποδέσμευση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πίεση αυξάνεται εξαιτίας του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού περιθωρίου των δύο ή τριών ημερών, αλλά και του σκληρού μετώπου που έχουν συμπήξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να συνθέσει ένα πακέτο συμβιβασμού ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στα όρια που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει στο κύριο θέμα του «Το Βήμα», ο Παπαδήμος βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν 4 σενάρια για τον πρωθυπουργό.

1. Ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ανταλλαγή των ομολόγων ως τις 10 Μαρτίου και βουλευτικές εκλογές πριν ή μετά το Πάσχα.
2. Νέος γύρος διαβουλεύσεων αν η συμβιβαστική πρόταση ικανοποιεί τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά όχι τους πολιτικούς αρχηγούς.
3. Ενδεχόμενο παραίτησης εάν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αποδέχονται λύση την οποία ο ίδιος θεωρεί βιώσιμη και λειτουργική.
4. Πολιτικές περιπέτειες αν οι απαιτήσεις της τρόικας είναι εξωφρενικές και προσβλητικές για τον ελληνικό λαό.