Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση καθώς το χάσμα ανάμεσα στην τρόικα και τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, παραμένει αγεφύρωτο.

Αναλυτικότερα, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν ως εξής:

Η τρόικα ζητά την μείωση του βασικού κατώτατου μισθού, να περικοπούν ή να καταργηθούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας και να παγώσουν οι ωριμάνσεις. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ διαφωνούν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ συζητούν με αυστηρούς όρους τα υπόλοιπα θέματα.

Η τρόικα ζητά λουκέτα σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άμεσες απολύσεις, ειδικά στα ΝΠΙΔ και σε δημοτικές εταιρείες. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ζητούν να υπάρχει αξιολόγηση του προσωπικού προ των απολύσεων και απολύσεις όταν παύουν να υφίστανται οι οργανικές θέσεις.

Η τρόικα απαιτεί τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% μεσοσταθμικά. Η ΝΔ επιμένει να υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες πριν τη μείωση των συντάξεων θέση που ενστερνίζεται και το ΛΑΟΣ. Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τη γραμμή των δανειστών.

Η τρόικα ζητά την πλήρη απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ συμφωνούν στο θέμα αυτό, αλλά όχι και στον τρόπο.

Προς την κατεύθυνση μείωσης του μη μισθολογικού κόστους η τρόικα ζητά να περιοριστούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 5%. Όλα τα κόμματα που μετέχουν στη Κυβέρνηση Παπαδήμου συμφωνούν με την πρόταση, ωστόσο ζητούν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.

Η τρόικα απαιτεί μισθολογικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στις ένοπλες δυνάμεις, στους δικαστικούς και σε άλλους, κάτι που επί της αρχής βρίσκει αντίθετα τα κόμματα.

Η τρόικα ζητά αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στην γενική κυβέρνηση να κοπούν πρόσθετες παροχές και να υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Σε γενικές γραμμές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ συμφωνούν στο θέμα αυτό.