Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων που απαιτείται για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Άμυνας και Εσωτερικών για τις θέσεις των δανειστών.

Εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 14:30, οι τέσσερις υπουργοί (Αβραμόπουλος, Γιαννίτσης, Κουτρουμάνης και Λοβέρδος) με τους οποίους συναντήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συζήτησαν πάνω στα όσα ζητάει η τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση των κρατικών δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για φέτος και το 2013.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως – παρά το σχετικό αίτημα της τρόικας – δεν τίθεται θέμα ένταξης των στρατιωτικών στο ενιαίο μισθολόγιο, ούτε και απολύσεων στις ένοπλες δυνάμεις. «Σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίζεται το αξιόμαχο της χώρας».

Στον τομέα της υγείας, οι περικοπές θα φτάσουν στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και εκεί οι δανειστές μας διαπιστώνουν ότι η σπατάλη δεν έχει μειωθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλείται να αντιμετωπίσει τους 16 ομολόγους του, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο ραντεβού του με την τρόικα, αυτό ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένη, όμως, πλέον τη μετάθεση της συνάντηση του Μαξίμου για αύριο το μεσημέρι, δεν αποκλείεται να πάρει αναβολή και αυτή του κυρίου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.