«Αν είμαστε ειλικρινείς ότι θέλουμε να βοηθήσουμε μια χώρα να ολοκληρώσει την προσπάθειά της, δεν θα πρέπει να την προσβάλλουμε» τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, κ. Άννυ Ποδηματά, με αφορμή παρεμβάσεις ευρωβουλευτών για το θέμα της τοποθέτησης Επιτρόπου για την Ελλάδα, κατά την διάρκεια συζήτησης για τα αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την συμμετοχή του Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, κος Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου, κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασής της η κ. Ποδηματά εξέφρασε ην βεβαιότητα ότι τόσο ο Πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου όσο και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν συμμερίζονται τις ακραίες και προσβλητικές αναφορές που έγιναν από ορισμένους μονίμως «φωνασκούντες» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα να σχολιάσει τα λεγόμενά τους.

Απευθυνόμενη στους υπόλοιπους συναδέλφους της και επισημαίνοντας ότι δεν αμφισβητεί «τις προθέσεις της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων να βοηθήσουν την χώρα να ξεπεράσει την κρίση», η Αντιπρόεδρος του ΕΚ ζήτησε «να αναλογιστούμε όλοι, με αφορμή τα όσα ακούγονται εδώ, πού οδηγούν τα στερεότυπα και οι ισοπεδωτικές αντιλήψεις και αναφορές απέναντι σε μια χώρα και σε έναν ολόκληρο λαό που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση».

Απευθυνόμενη ειδικότερα στον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή, κ. Έλμαρ Μπροκ – ο οποίος είχε τονίσει στην παρέμβασή του ότι η τοποθέτηση Επιτρόπου έχει ως στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να ελέγξει καλύτερα την διοίκησή της – η κ. Ποδηματά επεσήμανε ότι «εάν είμαστε ειλικρινείς ότι θέλουμε να βοηθήσουμε μια χώρα να ολοκληρώσει την προσπάθειά της, δε θα πρέπει να την προσβάλουμε».

Και κατέληξε: «Όπως είπε και ένας άλλος Γερμανός, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, κος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν βάζεις ένα λαό να διαλέξει ανάμεσα στην εθνική αξιοπρέπεια και την βοήθεια, είναι σαν να αγνοείς βασικά διδάγματα της ιστορίας».