«Κλείδωσαν» οι βασικοί όροι για το PSI και αναμένεται να επισημοποιηθούν άμεσα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τον «φάκελο» της συμφωνίας στις αποσκευές του.

Γι’ αυτόν τον σκοπό σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα αναμένεται να περάσει εκ νέου την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.

Χθες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδήμος δέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Νταλάρα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μόλις τελείωσε η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε ανακοίνωση του IIF. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «πολύ καλό κλίμα» εξερχόμενος από το Μαξίμου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η βασική πρόταση αφορά σε επιτόκιο κλιμακωτό από 3% έως 5% ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά θα βρίσκεται κοντά στο 4%. Αν και είναι εξαιρετικά πιθανό στην τελική συμφωνία να πέσει ελαφρώς χαμηλότερα του 4%, κάτι που επιζητούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία.

Με την οριστική συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ .
Στην κυβέρνηση μιλούν για απόφαση «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν σήμερα και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση που κερδίζει έδαφος προβλέπει κλιμάκωση του επιτοκίου ως εξής :

-Για τα ομόλογα τα οποία λήγουν έως τα τέλη του 2014 το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3%.
-Για όσα ομόλογα λήγουν έως το 2020 το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4%.
-Για τα ομόλογα που λήγουν από το 2021 και μετά φτάνει στο 5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικό επιτόκιο κάτω από 4% σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δέχεται ένα ποσοστό «κουρέματος», το οποίο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κυμαίνεται μεταξύ 65% και 70%. Σε ονομαστική αξία είναι 50%.

Εξάλλου, πληροφορίες από πηγές του IIF αναφέρουν ότι οι ιδιώτες απαιτούν εγγυήσεις επί των νέων ομολόγων. Μία πιθανή λύση είναι τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) να διακρατούνται σε έναν ειδικό λογαριασμό ως αντιστάθμισμα κινδύνου των νέων ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα εκδοθούν μετά το «κούρεμα».