«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη απαιτούσαν και μια Ιφιγένεια, που ήταν ο κ. Παπανδρέου», δηλώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα ήταν κάτι «κατανοητό».

«Έπρεπε να γίνουν εντονότατες αλλαγές σε ένα εντονότατα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Αυτό επηρέασε και το ΠΑΣΟΚ. Έγιναν και γίνονται πράγματα εξαιρετικά σημαντικά για τη χώρα ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε Μνημονίου, έστω και αν είναι εξαιρετικά επίπονα και έγιναν και άλλα που ήταν άδικα. Αυτά απαιτούσαν ενδεχομένως και μια Ιφιγένεια. Σε μια δημοκρατία, αυτό είναι κατανοητό. Δεν θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ, όμως, να μπει στον πειρασμό να αποσυντίθεται και να κατηγορεί τον εαυτό του και την ηγεσία του – κάτι που θα επιθυμούσαν να κάνουν άλλοι, προφανώς, εντός και εκτός Ελλάδος – να αντιληφθεί ότι η θυσία αυτή ενδεχομένως είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά και σοβαρά όχι για τη δική του ενότητα, αλλά για την ελπίδα για τη χώρα που εκπροσωπούσε πάντα», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm ο κ. Λαμπρινίδης.

«Η παραίτηση από την πρωθυπουργία ενός λαοφιλούς και εκλεγμένου πριν από δύο χρόνια πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε χώρα είναι μια σημαντική πολιτική κίνηση και πολιτική αλλαγή. Και στη χώρα μας, στο σημείο που βρισκόταν και στην ένταση που βρισκόταν, εκτιμήθηκε από τον ίδιο ότι η κίνησή του θα εκτόνωνε την ένταση και θα βοηθούσε να προχωρήσουμε μπροστά. Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει σε ένα βαθμό», πρόσθεσε.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ο κ. Λαμπτινίδης τόνισε πως έχουν γίνει λάθη και πως «έχουμε μια φωτιά που έχει ανάψει παντού και δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι θα τη σβήσουμε αργότερα». «Χρειάζεται μια στενότερη οικονομική επιτήρηση και ένωση. Δεν μπορεί να υπάρχει ευρώ χωρίς αυτά», κατέληξε.